Hoe goed is het goede doel? "Keten van Hoop België kende moeilijk boekjaar"

Keten van Hoop bij een actie in 2009. Foto: Photonews

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “Keten van Hoop België kende moeilijk boekjaar”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met La Chaîne de l’Espoir Belgique (De Keten van Hoop).

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “De missie is het verbeteren van de toegang tot chirurgische zorg voor kwetsbare mensen, met name kinderen en vrouwen, in fragiele situaties of langdurige crises.”


Kerncijfers Keten van Hoop België

  • Inkomsten 2023: 629.739 euro (brutomarge)
  • Totale subsidies 2023: ongeveer een derde van inkomsten
  • Fondsenwerving 2023: ongeveer twee derde
  • Personeelsleden: 5,9 VTE
  • Eigen vermogen eind 2023: 2.022.353 euro
  • Laatste jaarresultaat: verlies van 170.884 euro
  • Directie: Anita Clément de Cléty & Jean-Bertrand Lebrun
  • Score ngo: 6/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Volgens de ngo gaat 91 procent van de uitgaven naar ‘actie op het terrein’.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“La Chaîne de l’Espoir is een internationale, onafhankelijke, niet-politieke en niet-confessionele NGO, opgericht in 1994.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“De organisatie is een Belgische ngo en als internationale vzw onderdeel van een internationale groep.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

Thierry Debels: “In 2022 kreeg Chaîne de l’Espoir België financiering van DGD voor haar vijfjarenprogramma’s (2022-2026) voor 4 landen, waarvan twee gezamenlijke programma’s. In de Democratische Republiek Congo: “Gezondheid voor iedereen in de Democratische Republiek Congo”, een gezamenlijk project met de Belgische ngo’s Memisa, Artsen zonder Vakantie en IYAD. “Pour les hôpitaux, renforçons les dynamiques collectives”, een gezamenlijk project met de Belgische NGO’s Memisa, Medics without Vacation en IYAD. In Benin: “Gezondheid voor iedereen in Benin – Jijoho bouandobou akpaani”, een gezamenlijk project met de Belgische NGCA’s met de Belgische NGCA’s Memisa en Artsen zonder Vakantie. In Rwanda: “Toegang tot chirurgie en reanimatie voor kinderen in Rwanda”. In Senegal: “Toegang tot chirurgie en gezondheidszorg voor kinderen met een handicap in Senegal”.

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

Debels: “Boekjaar 2023 was niet goed voor de Belgische ngo met een vrij groot verlies. (zie ook verder) We constateren ook dat de brutomarge terugviel en dat de bezoldigingen, sociale lasten en pensioenen toenamen. Een slechte mix dus dat vorige jaar, vooral omdat er grote afwijzingen zijn ten op zichte van de gebudgetteerde cijfers.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

“Traditioneel deelt koning Filip voor de nationale feestdag een reeks adellijke titels uit aan verdienstelijke landgenoten. Onder hen bevonden zich in 2023 onder meer Molengeek-oprichter Ibrahim Ouassari, Emilie Meessen van vzw Straatverplegers, Loredana Marchi van vzw Foyer, Jean Rubay van Keten van Hoop België en Henri Goldberg, de voorzitter van de Auschwitzstichting. Rubay is hartchirurg en voorzitter van Keten van Hoop België.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

Debels: “De vaststelling dat er vorig jaar een groot verlies werd geleden, is geen goed teken. Op de website staat een intern document waarin ook het verschil tussen budget en realisatie staat. Daar zie je voor bijvoorbeeld de post ‘Directe donaties VZW/stichtingen’ een grote afwijking in negatieve zin. Niet meer dan een 6 dus.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen