Hoe goed is het goede doel? "Kleine ngo DBA wil te veel doen"

Défi Belgique Afrique. Foto: website

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “Kleine ngo DBA wil te veel doen”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met DBA, kort voor Défi Belgique Afrique.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “Al bijna 40 jaar heeft Défi Belgique Afrique (DBA) twee doelstellingen om te bouwen aan een wereld met meer solidariteit. De eerste is om jongeren in België op te leiden om de ongelijkheid in de wereld beter te begrijpen en actie te ondernemen om die ongelijkheid te bestrijden. Ten tweede wil DBA de mensen in Afrika ondersteunen bij hun empowerment, in samenwerking met lokale NGO’s.”


Kerncijfers DBA

  • Inkomsten 2023: 930.764 euro (brutomarge)
  • Totale subsidies 2023: niet gekend
  • Fondsenwerving 2023: niet gekend
  • Personeelsleden: 5,3 VTE
  • Eigen vermogen eind 2023: 563.378 euro
  • Laatste jaarresultaat: winst van 16.258 euro
  • Directeur: Renaud Boulet (coördinator)
  • Score ngo: 4,5/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Het wordt allicht eentonig, maar DBA is een relatief kleine ngo en zoals we eerder stelden is daar de regel dat we dan geen zicht hebben op die verhouding.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“Voor de eerste keer konden we niets vinden over de oorsprong. We kunnen enkel uit de doelstellingen afleiden dat de organisatie eerder links of christelijk is.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

Debels: “De organisatie is typisch Franstalig Belgisch en gevestigd in Vorst. Op de webstek vinden we wel de mogelijkheid om alle informatie in het Nederlands te zien, maar dat stelt niets voor. Een lacune dus.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

“De ngo is er trots op leerlingen in het Belgisch onderwijs te bereiken. Dat is het Noord-luik van de ngo. Het moeilijke deel is evenwel het onderdeel in Afrika. Daar hebben we het straks over.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

Debels: “De ngo kan er niets aan doen, maar in het verslag van 2023 wordt melding gemaakt van het overlijden van een jonge vrouw in het buitenland. Ter nagedachtenis aan haar hebben haar familie en vrienden een vereniging opgericht en hebben ze besloten om de bouw en uitrusting te financieren van een kraamafdeling in de nieuwe CSPS Sainte-Paul in de gemeente Kassou, aan de rand van de stad Koudougou in Burkina-Faso.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

“Op de website lezen het verslag van het programma PADCE XXI. Dat is een geïntegreerd programma voor de doelgroep in Benin. Het programma is volgens de evaluatie ‘redelijk doeltreffend’ en ‘de synergie tussen de activiteiten wordt goed gewaardeerd voor wat betreft het bereiken van de verwachte resultaten aan het einde van het programma en de impact op de doelgroep, met name op het gebied van gezondheid van moeder en kind, netheid in de dorpen, toegang tot krediet, voedselzekerheid (zelfconsumptie) en verbeterde marketing voor producenten’.”

“De relevantie en doeltreffendheid kunnen volgens de evaluatie wel worden verbeterd door te kiezen voor een aanpak waarbij de doelgroep een actievere rol speelt bij het vaststellen van de behoeften en het opzetten van activiteiten.”

“Er zijn volgens het verslag ook grote risico’s met betrekking tot de duurzaamheid van de bovengenoemde resultaten, omdat er geen duidelijke exitstrategie is voor de overdracht van verantwoordelijkheden aan de structuren en de integratie van de agenten (IT-steunpunten, facilitatoren) in solide structuren, die ook de motivatie van de actoren op de lange termijn zou kunnen waarborgen. Enkele kritische noten dus.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

Debels: “Ik heb bij de zoektocht naar relevante informatie een fout in het informaticasysteem van de ngo ontdekt. Plots had ik immers zicht op interne info. Het belangrijkste probleem van deze kleine ngo is dat het te veel wil doen, zowel in België als in Afrika. Op dat continent wil het ook in te veel landen actief zijn, weliswaar met lokale partners. Op basis van dit element en het eerder kritische evaluatieverslag moeten we voor de tweede keer in onze reeks een onvoldoende uitdelen.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen