Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met Echos Communication of kortweg Echos.
Deze ngo helpt om de actoren van het maatschappelijk middenveld en de overheden in de gebieden te mobiliseren en met elkaar in contact te brengen, met inbegrip van de meest achtergestelde mensen, zowel in het Noorden als in het Zuiden, om hun projecten voor duurzame ontwikkeling te bevorderen.
Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?
Thierry Debels: “Echos Communication is een Belgische ngo die werkzaam is op het gebied van ontwikkelingssamenwerking en Education for Global Citizenship and Solidarity (ECMS), gespecialiseerd in partnerondersteuningsprocessen en de dynamiek van collectief engagement via territoriale benaderingen. Interventies zijn gebaseerd op participatieve methodologieën waarbij kansarme en/of gemarginaliseerde mensen worden betrokken.”
Kerncijfers Echos
- Inkomsten 2023: 607.238 euro (brutomarge)
- Totale subsidies: 1.436.191,73 euro (DGD)
- Fondsenwerving 2023: NG
- Personeelsleden: 7,9 VTE
- Eigen vermogen eind 2023: -68.328 euro
- Laatste jaarresultaat: verlies van 49.998 euro
- Directeur: Alexandre Delvaux
- Score ngo: 4/10
Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?
Debels: “Daar hebben we geen zicht op.”
Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?
“Echos Communication is een Belgische niet-gouvernementele organisatie (ngo) die werd opgericht in het begin van de jaren ’90. Aanvankelijk hield de organisatie zich bezig met ontwikkelingscommunicatie en Noord-Zuidrelaties, maar nu is ze ook betrokken bij projecten om de partnerschapsdynamiek te verbeteren en lokale en regionale initiatieven voor duurzame ontwikkeling te ondersteunen met partners in Marokko, Senegal, België en recentelijk Burkina Faso en de Democratische Republiek Congo.”
Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?
Thierry Debels: “De ngo is gevestigd in Louvain-la-Neuve en doet ook beroep op federale subsidies. De website is Franstalig en de ngo deed enkele jaren geleden een project in Charleroi.”
Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?
“We konden weinig informatie vinden over de exacte activiteiten van deze ngo. In de Belgische kranten zien we de laatste jaren ook geen berichten meer over deze ngo. Een werkpunt.”
Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?
“Vorig jaar werd verlies geleden. Het eigen vermogen is eind 2023 ook negatief. De jaarrekening is opgesteld in de veronderstelling dat de activiteiten worden voortgezet. Deze aanname is volgens de ngo alleen gerechtvaardigd voor zover de vereniging financiële steun blijft ontvangen van de financiers (voornamelijk de DGD) of toegang heeft tot andere financieringsbronnen. Het nieuwe vijfjarenplan 2022-2026 werd volgens de ngo op 4 februari 2022 aanvaard door de minister van Ontwikkelingssamenwerking.”
Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?
Debels: “Het sociaal fonds is negatief, met een verlies van 49.998,32 euro als gevolg van een voorziening voor risico’s en lasten. We zagen ook in de balanscentrale dat er een correctie in de jaarrekening werd doorgevoerd. Heel wat financiële onzekerheid dus.”
Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?
“In het externe Franstalige evaluatierapport over Senegal lezen we dit: ‘Wat efficiëntie betreft, verschillen de trends van regio tot regio. Terwijl het spectaculair is geweest in de regio Kaolack, in de zin dat de resultaten uitzonderlijk zijn en de verwachtingen ver overtreffen, is er in Dakar daarentegen een gevoel van ontevredenheid dat gedeeld wordt door zowel de begunstigden en door de teams die de EC heeft gemobiliseerd.’ Een gemengd resultaat dus. Op basis van alle eerdere elementen – vooral de financiële elementen – niet meer dan een 4. Een strakker financieel beheer zal nodig zijn.”