Kasteelheer Norbert de Schaetzen: eerst de plichten, dan de rechten

Kasteel van Widooie. Foto: Facebook Norbert de Schaetzen

Geschiedenis

Kasteelheer Norbert de Schaetzen: eerst de plichten, dan de rechten

Thierry Debels

In september 2008 heeft kasteelheer Norbert de Schaetzen van Brienen (°1948) het volledige dorp uitgenodigd op zijn verjaardagsfeest. De edelman werd 60. Zowat driekwart van de 400 inwoners ging op de invitatie in.

De dorpelingen werden hartelijk ontvangen op de binnenkoer van het 16de eeuwse kasteel van Widooie.

Het Kasteel van Widooie is een kasteel in Widooie in de Belgische gemeente Tongeren in de provincie Limburg. Het kasteel is gelegen aan de Kasteelweg. Het kasteel ligt ten westen van de dorpskern nabij de bron van de Mombeek.

Het Kasteel van Widooie is een kasteelhoeve en vormt een gesloten geheel bestaande uit vier vleugels rondom een rechthoekige binnenplaats. Het kasteel is deels van een gracht voorzien en wordt omringd door een park aan de zuidzijde en weilanden aan de overige zijden.

Tongeren

De jarige had speciaal zijn collectie oude Rolls Royces van stal gehaald. De gasten werden verwend met belegde broodjes, taart en drank. De mensen van het comité ‘Widooie Leeft’ stonden vrijwillig in voor de bediening. Norbert dankte iedereen voor het komen: “Ik hoop binnen 10 jaar hetzelfde te kunnen doen.” In het kleine Widooie is er een sterk verenigingsleven.

De familie de Schaetzen is een Belgische adellijke familie. Deze familie, waarvan de eerste bron teruggaat tot de 15e eeuw, komt oorspronkelijk uit Tongeren in de provincie Limburg, een stad waaraan ze tussen 1460 en 1995 negen burgemeesters gaf. De eerste vermelding van de naam dateert uit 1383 in Wellen, waar een zekere Jean Schaetzen een beschrijving gaf van bezittingen die hij had geërfd van een voorouder. Vanaf die tijd waren de Schaetzens verbonden met Tongeren, want een document uit 1403 verwijst naar deze Jean (onder de naam “Joannes Scaetsen de Tongris”) als eigenaar van een huis.

Geschiedenis

Vorig jaar nodigde Norbert, toen al 74, de pers uit op zijn kasteel. Het historische is belangrijk voor Norbert. “En dat heb ik te danken aan mijn grootvader, Georges de Schaetzen, die overigens als christendemocraat ook een grote voorvechter is geweest voor de rechten van de werkmens. Hij heeft me alles geleerd. Ook de liefde voor dit domein bijvoorbeeld.”

Nauwelijks geweten, maar dit kasteel hier, dat sinds 2018 beschermd is, is meer dan duizend jaar oud. “Stukken ouder dan pakweg Alden Biesen”, zegt Norbert in de media. “Maar er is weinig aandacht voor. Mij gaat het om de plek, niet om mezelf. Dat heb ik van mijn grootvader geleerd.

Ja, Norbert heeft blauw bloed, al vindt hij dat niet echt fundamenteel. “Ik kom uit een gezin van zeven kinderen. Het was niet zo dat we veel erfden, we moesten werken. Net als iedereen. Eén verschil is er wel met de mensen die niet van adel zijn: de adel heeft geleerd achteruit te boeren. Mijn grootvader had drie kastelen, mijn vader twee en ik heb er eentje. Iemand van adel zal niet zo snel hulp zoeken. Of iets eisen. Wij zijn opgeleid met voorop de plichten en dan pas de rechten. Nochtans zijn er die het echt moeilijk gehad hebben.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

1 gedachte over “Kasteelheer Norbert de Schaetzen: eerst de plichten, dan de rechten”

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen