PEPIJN. Klimaatactivisten krijgen 4 jaar cel: goede boodschap of niet?

Just Stop Oil protest. Illustratie: Shutterstock.

Vrijheid van meningsuiting

PEPIJN. Klimaatactivisten krijgen 4 jaar cel: goede boodschap of niet?

Pepijn Demortier

Afgelopen juli werden vier klimaatactivisten in Londen veroordeeld tot vier jaar gevangenisstraf. Leden van de beruchte activistengroep ‘Just Stop Oil’ hadden samen een actie georganiseerd die het verkeer in Londen maar liefst vier dagen lang ernstig verstoorde. Het protest was gericht tegen het verlenen van nieuwe vergunningen door de Britse regering om naar olie te boren in de Noordzee.

De schade was dan ook aanzienlijk. De totale kosten werden geraamd op maar liefst 1 miljoen euro. Daar kwam nog eens 1,2 miljoen euro aan politiekosten bij, om nog maar te zwijgen van het ongemak waar veel burgers dagenlang mee opgezadeld zaten. De rechtbank in Londen heeft de Just Stop Oil bende nu eindelijk terechtgewezen. Maar is een effectieve gevangenisstraf van vier jaar wel de juiste oplossing? 

Zwaar vonnis

Infrastructuur en privé-bezittingen vandaliseren, het volledige politiekorps dagenlang bezighouden en mensen hun dagdagelijks leven compleet in de war sturen, niets van dat is de fanatieke klimaatactivist vreemd. Het is daarom goed dat bruut klimaatactivisme eindelijk hard wordt aangepakt. Iedereen heeft zorgen en problemen en die worden niet opgelost door onschuldige mensen het leven zuur te maken.

Toch moet er ook een kleine kanttekening geplaatst worden bij het zware vonnis. Want hoewel er toch enig leedvermaak bij de zware gevangenisstraffen komt kijken, moeten we steeds behoed zijn voor overheden en rechtbanken die protesten te hardhandig willen neerslaan. Want zoals steeds kunnen de winnaars van vandaag zomaar eens de verliezers van morgen zijn.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

Een goed voorbeeld daarvan vinden we opnieuw in Groot-Brittannië. Daar werden nog maar een maand geleden ettelijke huismoeders en -vaders van hun bed gelicht en veroordeeld tot maandenlange gevangenisstraffen omdat ze zich op sociale media hadden uitgesproken tegen de regering en de politie. Eerder werden vreedzame anti-abortus demonstranten ook al veroordeeld tot zware straffen.

Burgerlijke ongehoorzaamheid blijft een van de fundamentele wapens tegen leiders en regeringen die iets te zelfverzekerd zijn. Burgers moeten hun stem kunnen laten horen en dat recht moet worden gegarandeerd. Laten we dus niet te hard juichen bij het zien van jarenlange gevangenisstraffen voor activisten. Al moet wie voor twee miljoen euro schade aanricht, achteraf ook weer niet té hard klagen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines. Iedere dag schrijft Pepijn een prikkelend opiniestuk voor PAL over hét onderwerp van de dag.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen