PEPIJN. Europese leiders reageren verontwaardigd op Duitse paspoortcontroles

Paspoort. Illustratie: Shutterstock.

Asiel en Migratie

PEPIJN. Europese leiders reageren verontwaardigd op Duitse paspoortcontroles

Pepijn Demortier

Eerder deze week bereikte ons het nieuws dat Nancy Faeser, de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, opnieuw grenscontroles wil invoeren. De Duitse grens zal dus weer bewaakt worden, n dat is niet daar de zin van heel wat Europese leiders. 

Het was de Hongaarse premier Viktor Orbán die met een ironische tweet Duitsland verwelkomde in de “anti-migratie club”: “Duitsland heeft besloten strenge grenscontroles in te voeren om de illegale migratie te stoppen. Bondskanselier Scholz, welkom bij de club! #StopMigratie” Tweette Orbán afgelopen dinsdag. Heel wat andere Europese leiders, waaronder de Poolse premier Donald Tusk, zijn echter minder opgezet met het idee. 

Polen, Oostenrijk en Nederland 

Polen grenst namelijk aan Wit-Rusland, dat bewust probeert grote groepen vluchtelingen de Europese Unie in te duwen. Als die vluchtelingen niet meer kunnen doorreizen naar het rijkere Duitsland, bestaat de kans dat ook Warschau en Krakau snel vertrouwd zullen raken met de gevolgen van massamigratie. 

Maar niet alleen bij Tusk viel het Duitse initiatief op een koude steen. Ook de Oostenrijkse Bondskanselier Karl Nehammer vreest dat de druk op het Oostenrijkse asielsysteem enorm zal toenemen als Duitsland inderdaad de daad bij het woord voert. De Nederlandse PVV-leider Geert Wilders riep op om zo snel mogelijk gelijkaardige maatregelen te treffen, en de grenzen waar mogelijk toe te gooien.

EU onder druk

Nu Schengen plotseling onder druk staat, lijkt er weinig over te blijven van de veelbezongen Europese solidariteit. Dit is dan ook niet meer dan de pijnlijke uitkomst die rechtse politici al jaren voorspellen. Als Europa er niet in slaagt zijn buitengrenzen te bewaken, zullen natiestaten uiteindelijk het heft in eigen handen nemen. En nu Duitsland, het machtigste land in de EU, het domino-effect in gang heeft gezet, dreigt een diplomatieke chaos over het Europese continent te zullen neerdalen. 

Voorlopig lijkt het weinig waarschijnlijk dat België het Duitse voorbeeld zal volgen. Dat kan ons duur komen te staan, zeker als landen als Nederland, Luxemburg en Oostenrijk wél overstag gaan. Misschien is het tijd om de Vlaming zelf inspraak te geven in de beslissing. Misschien is het nog eens tijd voor een ouderwets referendum.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines. Iedere dag schrijft Pepijn een prikkelend opiniestuk voor PAL over hét onderwerp van de dag.

2 gedachten over “PEPIJN. Europese leiders reageren verontwaardigd op Duitse paspoortcontroles”

  1. Duitsland was onder merkel met “Wir schaffen dass” de hoofdoorzaak van de ongebreidelde (Islam)migratie. Nu doen alsof anderen dit veroorzaakt hebben is een schijnheilige vertoning. In eerste instantie de buitengrenzen dicht, en wie onrechtmatig binnenkomt altijd terugsturen.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen