PEPIJN. Trump weigert tweede debat: een slimme keuze 

Kamala Harris en Donald Trump. Illustratie: Shutterstock.

Internationale politiek

PEPIJN. Trump weigert tweede debat: een slimme keuze 

Pepijn Demortier

Het eerste debat tussen Donald Trump en Kamala Harris verliep niet helemaal volgens plan, althans niet voor de Republikeinse ex-president. Hoewel Trump niet zo zwak was als sommige politieke commentatoren nu beweren, lijkt de consensus nog steeds te zijn dat Harris als duidelijke winnaar uit het debat kwam. Trump weigert nu een tweede debat, maar dat hoeft niet noodzakelijk een negatieve impact te hebben op zijn campagne.

De reden waarom Trump verdere televisie-interviews met Harris weigert? Omdat hij het eerste debat overweldigend won en geen behoefte heeft aan een rematch. Tenminste, dat was de uitleg die Trump zelf gaf. De terughoudendheid van Trump wordt echter door veel Amerikanen anders geïnterpreteerd. Als een teken van onzekerheid, zwakte of angst. Zo’n beeld kan fataal zijn voor een president die zijn hele carrière heeft gebouwd op zijn vurige mediaoptredens.

Trump wint op sleutelthema’s 

Het televisiescherm is altijd het grootste wapen van Donald Trump geweest. De voormalige realityster weet als geen ander het publiek op zijn hand te krijgen en zo kiezers voor zich te winnen. Dat Trump nu het podium mijdt, is volgens veel Democraten het begin van het einde. Maar die analyse lijkt toch wat kortzichtig te zijn.

Trump wordt namelijk nog steeds gezien als de sterkere kandidaat op de twee absolute sleutelthema’s: migratie en economie. Heel wat Amerikanen waren verre van ontevreden over het bewind van Trump waarin de Amerikaanse economie heropleefde, en dat in tandem met een strengere attitude tegenover illegale migratie. Harris, die vier jaar lang de vice-president van Joe Biden is geweest, heeft op dit vlak dan weer bijzonder weinig troefkaarten in handen.

Verstandige damage control

De weigering van Trump om opnieuw in debat te gaan kan dus een verstandige strategische keuze blijken te zijn. Door aan ‘damage control’ te doen, kan hij focussen op zijn beleidspunten terwijl hij Harris gewoon kan blijven aanvallen via zijn eigen verkiezingsrally’s. Plotseling volgens de regels van Harris spelen zou de Republikein alleen maar meer kwaad dan goed doen.

Feit is dat het een nek-aan-nek race zal blijven tot de laatste dag. Trump en Harris vertegenwoordigen twee verschillende Amerika’s en twee radicaal verschillende toekomsten. De verkiezingen in november zouden wel eens een van de belangrijkste dagen in de geschiedenis van de VS kunnen worden. Elk manoeuvre in deze campagne kan dus van vitaal belang zijn. Niet alleen voor Harris of Trump, maar ook voor de rest van de wereld.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines. Iedere dag schrijft Pepijn een prikkelend opiniestuk voor PAL over hét onderwerp van de dag.

1 gedachte over “PEPIJN. Trump weigert tweede debat: een slimme keuze ”

  1. Als ik het zo volg en probeer te begrijpen…is er echt geen kandidaat die het presidentschap waardig is? Wat een zootje ongeregeld ginder. En dat noemt zich de leidende natie van de wereld.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen