In Izegem zal de lokale partij STIP+ dan toch niet in zee gaan met Vlaams Belang. De lokale partijleden zouden fysieke bedreigingen gekregen hebben en werkgevers zouden ermee gedreigd hebben STIP+’ers te ontslaan, als de samenwerking met VB er zou komen. Daardoor komt huidig burgemeester Bert Maertens (N-VA) opnieuw aan zet. “Ik wacht nog op het officiële signaal dat STIP+ het initiatiefrecht doorgeeft, maar in principe is het inderdaad aan mij”, reageert hij.
Maertens was de afgelopen 12 jaar burgemeester in Izegem, maar zou zijn sjerp verliezen nadat STIP+ zaterdag samen met Vlaams Belang aankondigde dat het een bestuursakkoord ondertekende. Twee dagen later werd de samenwerking alweer opgeblazen. Volgens de lokale partij het gevolg van een betoging van enkele honderden tegenstanders, online, verbale en fysieke bedreigingen én werkgevers die hebben laten weten STIP+’ers te ontslaan indien de samenwerking met de Vlaams-nationalisten er zou komen.
Geen verrassing
“Tijdens de campagne was het er al los over, ik ben erg blij dat mijn dertienjarige dochter Facebook ‘voor oude mensen’ vindt”, reageert Maertens. “Ik heb geen inzage in politiedossiers en ik weet dus niet of er mensen van STIP+ klacht hebben ingediend, maar ik roep hen wel op dat te doen. Intimidatie en zeker fysieke bedreiging is echt een stap te ver.”
Toch zegt de N-VA-burgemeester dat hij het protest tegen de samenwerking tussen STIP+ en Vlaams Belang wel had verwacht. “Bij STIP+ zitten enkele mensen met een socialistische stamboom, die omwille van hun familie in de politiek gerold zijn. Er zijn daar mensen die bij de socialistische vakbond ABBV en bij de socialistische mutualiteit werken. Dat er uit die kringen tegenstand komt, hoeft natuurlijk niet te verbazen.”
Cordon sanitaire blijft
Nu is het aan Maertens om een coalitie te vormen. Hij zegt zich niet te laten doen door intimidatie, maar zal zeker geen bestuursakkoord met Vlaams Belang sluiten. “Ik ben bij N-VA actief en binnen onze partij is het duidelijk dat er geen samenwerking komt”, klinkt het resoluut. “Hun lijsttrekker Sam Weyts weet dat ook.” Er zal wel een gesprek volgen tussen N-VA en Vlaams Belang over de thema’s die in de West-Vlaamse gemeente leven. “Zij zijn ten slotte een van de winnaars van de verkiezingen en hebben op een aantal belangrijke nagels geklopt”, erkent Maertens, die voor N-VA ook in het Vlaams Parlement zetelt.
Fysieke bedreigingen? Als iemand je fysiek bedreigt antwoord je best met geweld. Het leven is te kort om niet voor jezelf op te komen. Als je niet voor jezelf kan opkomen kan je nooit voor anderen opkomen. Zo werd mijn vader door vakbondsmilitanten bedreigd op een bouwwerf om hen tot staken te dwingen. Ze zouden later terugkomen om hun werk te vernielen. Op dat punt moet je ze gwn tot pulp slaan of je wordt voor altijd geïntimideerd. Pacifisme is voor losers.
Stilaan wordt het hier zoals in enkele Kaukasische republieken, geweld gebruiken om aan de macht te blijven. Achterlijke vakbonden!
De haatcampagne en bestuursuitsluiting tegen het VB, die BDW al jaren zaait, zou wel eens kunnen terugkeren als een boemerang. En dat kan resulteren in “Allen tegen N-VA” beweging ter linker zijde. De walgelijke “heers en verdeel” politiek van Bart De Wever rolt de rode loper uit voor links en verdeelt Vlaanderen in twee kampen: Links groen verzet tegen de Romeins Antwerpse dictator.