"Hoe goed is het goede doel?" Salvatorhulp: een resem van projectjes in het zuiden

Illustratie Salvatorhulp.org

Financiële vrijheid

“Hoe goed is het goede doel?” Salvatorhulp: een resem van projectjes in het zuiden

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met De Salvatoriaanse Hulpactie.

De Salvatoriaanse Hulpactie heeft tot doel: ondersteunen van projecten van missionarissen en ontwikkelingswerkers in landen in ontwikkeling en landen in het zuiden ten behoeve van de plaatselijke bevolking. Daarbij denken ze aan armoedebestrijding, gezondheidszorg, onderwijs en vorming, kortom de structurele lotsverbetering en de sociale mondigheid van de armsten.

Het accent ligt op kleinschaligheid, directe hulp in concrete noodsituaties, partnership, ‘self support’ en ondersteuning opleidingen voor inlandse priesters, religieuzen en ontwikkelingswerkers.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “Vanuit het christelijke gedachtegoed van de Salvatorianen tracht de Salvatoriaanse Hulpactie en Ontwikkelingshulp de levensstandaard van de bewoners in de ontwikkelingslanden te verbeteren. De organisatie verwerft fondsen via giften en/of kledinginzameling.”


Kerncijfers Salvatoriaanse Ontwikkelingshulp

  • Inkomsten 2023: 1.019.103 euro
  • Totale subsidies 2023: geen info
  • Fondsenwerving 2023: geen info
  • Personeelsleden: 7,1 VTE
  • Eigen vermogen eind 2023: 1.060.616 euro
  • Laatste jaarresultaat: winst van 14.640 euro
  • Directeur: Gerry Gregoor
  • Score ngo: 6/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Daar hebben we geen zicht op.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“De organisatie is uiteraard christelijk. Ruim zestig jaar geleden al bezocht pater Theo Palmans (1921-2005), toen als provinciaal overste verantwoordelijk voor de Belgische salvatorianen, zijn jonge confraters-missionarissen in Caracas, Venezuela. Diep onder de indruk van de grote armoede in de sloppenwijken van Caracas, besloot hij volgens Kerknet bij zijn terugkeer in België onmiddellijk actie te ondernemen om de armoede in de vele barrio’s ginds te bestrijden. Hij sprak hierover met zijn confrater pater Frans (Canisius) Driessen (1912-1981), iemand met een vurig temperament en vol geestdrift voor het missiewerk. In 1963 besloten beide paters de Salvatoriaanse Hulpactie op te richten. Pater Driessen werd aangesteld tot directeur.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

“De organisatie is Belgisch, maar er is wel intensieve samenwerking met Nederland en andere landen. ”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

“In het verslag over 2023 zien we een opsomming van heel wat projectjes zoals waterputten en zonnepanelen. De Belgische en Nederlandse afdeling van de Salvatoriaanse Hulpactie hebben dat jaar 64 projecten financieel gesteund voor een totaal bedrag van 246.990 euro. Telkens zowat 5.000 euro.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“In het jaaroverzicht lezen we enkel over die nieuwe projectjes. Het zou ook interessant zijn om te weten wat er gebeurd is met de projecten die eerder werden opgestart. We weten immers dat de opvolging van dergelijke problemen niet altijd vlot verloopt.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

“Het viel me nog eens op dat de ontwikkelingssamenwerking in ons land zeer versnipperd is. Dat heeft te maken met diverse factoren. Een van die oorzaken is dat ontwikkelingssamenwerking vaak verbonden is met een geloofsgroep. Toch zouden er volgens mij schaalvoordelen kunnen spelen als spelers samenwerken bij projecten., al was het maar omdat ze bij de aankoop betere voorwaarden kunnen bedingen.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

Debels: “Ik mis – zoals eerder aangegeven – de opvolging van de eerder gestarte projectjes. Een zesje dus.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen