Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met APEFE.
APEFE staat voor ASSOCIATION POUR LA PROMOTION DE L’EDUCATION ET DE LA FORMATION A L’ETRANGER. De organisatie concentreert haar activiteiten op verschillende belangrijke gebieden zoals onderwijs en gezondheid.
Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?
Thierry Debels: “Door middel van haar activiteiten voert zij programma’s in het zuiden uit met als algemene doelstelling armoede en ongelijkheid te bestrijden door de versterking van individuele, organisatorische en institutionele capaciteiten.”
Kerncijfers APEFE
- Inkomsten 2023: 11.069.050 euro
- Totale subsidies 2023: grootste deel inkomsten
- Fondsenwerving 2023: –
- Personeelsleden: 24 VTE
- Eigen vermogen eind 2023: 1.207.647 euro
- Laatste jaarresultaat: winst van 102.832 euro
- Directeur: Benoît Stiévenart
- Score ngo: –
Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?
“Die informatie konden we in het laatste activiteitenrapport niet vinden.“
Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?
“APEFE is het agentschap voor internationale samenwerking dat geïntegreerd is in de internationale betrekkingen van de Federatie Wallonië-Brussel en Wallonië en sinds 1976 actief is in de opkomende landen.“
Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?
“De Brusselse organisatie wordt gefinancierd door de Belgische federale overheid op basis van een meerjarig programma voor ontwikkelingssamenwerking dat wordt gecontroleerd door de Algemene Directie Ontwikkeling en Humanitaire Hulp (DGD), alsook door Wallonië-Brussel International, het Waals Gewest, de Europese Unie en het Waals Lucht- en Klimaatagentschap (AWAC).”
Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?
“Het valt op dat de organisatie in het laatste verslag zeer positief is over zichzelf. De teneur: ondanks alle moeilijkheden op het terrein hebben we het goed gedaan. Dat is opmerkelijk.“
Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?
Debels: “Onder het kopje ‘Nieuws’ op de webstek is het laatste bericht toch alweer van midden december vorig jaar. Echt nieuw is dat nieuws dus niet. Belangrijker volgens mij is dat we bij APEFE onmiddellijk dachten aan de belangrijke analyse van toenmalig Staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking Eddy Boutmans in de media. Hij zei jaren geleden al: ’Nu is er een te grote versnippering van onze middelen, wat intransparantie veroorzaakt. Bijna niemand, zeker niet het buitenland, begrijpt nog hoe onze ontwikkelingssamenwerking in elkaar zit: je hebt naast de BTC het BIO, het DGIS, Apefe en Vvob, onze attachés, het Overlevingsfonds, de universiteiten… In de volgende regeerperiode moeten we meer eenheid brengen. Nu scheppen we bij elk inzicht een nieuw instrument, maar we schaffen zelden iets af. Het gevolg is dat onze administratie overbelast is, de kosten te hoog en onze impact te klein.‘ Die analyse is spijtig genoeg nog steeds geldig.“
Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?
“De organisatie is geen ngo, maar een vzw die ook subsidies ontvangt van DGD. Daarom hebben we APEFE opgenomen in onze lijst. Aangezien de burger deze vzw enkel indirect via de belastingen ondersteunt, kunnen we geen punten geven. Dat wil niet zeggen dat de efficiëntie niet beter kan, integendeel.”
Meer over goede doelen