SUBSIDIES. ZIN TV krijgt 39.000 euro om openbare ruimte te 'dekoloniseren'

Beklad straatbord van Leopold 2. Foto: Photonews

Financiële vrijheid

SUBSIDIES. ZIN TV krijgt 39.000 euro om openbare ruimte te ‘dekoloniseren’

Thierry Debels

In deze reeks voor PAL analyseert auteur en journalist Thierry Debels de subsidies in Vlaanderen en daarbuiten. Elke donderdag licht Debels een organisatie of onderneming door die subsidies krijgt of kreeg. Hij gaat telkens na over welke bedrag(en) het gaat, waarom de subsidie werd uitgekeerd en door welk niveau en of het beoogde doel werd bereikt.

We vervolgen de reeks met ZIN TV vzw. De vereniging kreeg onlangs een subsidie om bepaalde kosten te dekken van het project “Bewustmakingscampagne inzake de dekolonisatie van de openbare ruimte”.

Hoeveel subsidies werden uitbetaald?

Debels: “Volgens het Staatsblad gaat het om 39.100 euro.”

Waarom wordt deze subsidie uitgekeerd?

“De technisch-juridische verklaring is dat er een krediet van 1.968.000 euro beschikbaar was op de organisatieafdeling 12.58.52, activiteitenprogramma 58/5, basisallocatie 33.00.41 van de administratieve begroting van de FOD Justitie. Er werd op 21 maart 2022 al een projectoproep gedaan, die op 10 juni werd afgesloten. Het door de vereniging ingediende project werd gunstig gerangschikt werd na de evaluatie van alle ontvangen projecten.”

Werd het beoogde doel bereikt?

Thierry Debels: “Om die vraag te beantwoorden moeten we eerst weten wat het project precies inhoudt. Dat bestaat erin een bewustmakingscampagne op te zetten inzake de dekolonisatie van de Belgische openbare ruimte aan de hand van twee hoofdlijnen: de vorming en de bestendiging van het collectief Ruelles door middel van acties op het grondgebied van de gemeente Etterbeek (opleidingsworkshops; ontwikkeling en organisatie van feministische en dekoloniale rondleidingen en ontmoetingsworkshops voor het publiek, in samenwerking met de lokale actoren uit het verenigingsleven; deelname aan door de gemeente georganiseerde activiteiten, zoals Het Najaar van de Solidariteit) en het maken en verspreiden van een documentairefilm, en een bijbehorende pedagogische fiche, over de uitdagingen die gepaard gaan met de dekolonisatie van de openbare ruimte, in het begin onder meer vanuit de ervaring van het collectief Ruelles. De film zal in de loop van het jaar tweemaal worden vertoond, waarna ontmoetingen zullen plaatsvinden, en zal vrij toegankelijk zijn op het internet.”

“Het project moet ook instrumenten creëren voor de bewustmaking rond de dekolonisatie van de openbare ruimte die de verveelvoudiging van vergelijkbare acties op het grondgebied van de Federatie Wallonië-Brussel mogelijk zullen maken. Doen beseffen dat de Belgische openbare ruimte tekenen vertoont van kolonisatie en racisme alsook van seksisme. De Belgische koloniale propaganda die nog in grote mate bijdraagt aan het omgaan van racistische stereotypen in de collectieve verbeelding, ontkrachten. Een collectieve en burgerlijke reflectie op gang brengen over de toe-eigening van de openbare ruimte door en voor iedereen. De boodschap en ervaringen van de betrokkenen visibiliseren en valoriseren in een openbare ruimte die hen onzichtbaar maakt en zelfs ontmenselijkt. Een hele boterham dus. Opnieuw is het erg moeilijk om na te gaan of al deze doelstellingen behaald werden.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen