Hoe goed is het goede doel? "De koolstofcertificaten van Solidagro verdienen nader onderzoek"

Toenmalig minister Kitir op bezoek bij een boerencampagne. Foto: Photonews

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “De koolstofcertificaten van Solidagro verdienen nader onderzoek”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met Solidagro.

Solidagro draagt naar eigen schrijven bij aan de wereldwijde beweging naar een ander, duurzamer voedselsysteem. Ze ondersteunen boeren en burgers om over te stappen naar agro-ecologie en om op te komen voor hun rechten. We kwamen deze ngo overigens al eens zijdelings tegen bij de bespreking van Viva Salud. Deze laatste ngo gaf toen aan ook samen te werken met Solidagro. Het is een institutionele partner van Solidagro.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “In de keten van productie tot consumptie overtuigen ze in België, Bolivia, Burkina Faso, de Filipijnen, Mali, Palestina en Senegal organisaties en individuen om over te schakelen op ecologische landbouw en haar producten. Zo werken ze naar eigen schrijven aan een voedselsysteem dat milieuvriendelijk is en de rechten van boeren en boerinnen respecteert. Deze duurzame vorm van landbouw, met al haar economische, ecologische en sociale aspecten, heet agro-ecologie.”


Kerncijfers Solidagro

  • Inkomsten 2023: 2.739.926,60 euro
  • Totale subsidies 2023: 2.201.216,75 euro
  • Fondsenwerving 2023: 538.709,85 euro (eigen middelen)
  • Personeelsleden: 18,6 VTE
  • Eigen vermogen eind 2023: 315.987 euro
  • Laatste jaarresultaat: winst van 5.343 euro
  • Directeur: Tim De Roeck
  • Score ngo: 6/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Volgens de ngo ging in 2023 12 procent naar de algemene administratie, communicatie en fondsenwerving. Wat overblijft, gaat voor een deel naar het goede doel.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“De organisatie ontstond in 1964 onder de naam ‘Fraternité Africaine’ en focuste oorspronkelijk op het uitzenden van vrijwilligers naar het ‘Globale Zuiden’. De naamsverandering naar Bevrijde Wereld in 1978 ging vervolgens gepaard met een verandering in aanpak. Nadien werd het dus Solidagro.”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

Debels: “We zien dat de ngo ook de steun heeft van de stad Sint-Niklaas en de provincie Oost-Vlaanderen. Er is dus wel een stevige link met Vlaanderen.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

“Solidagro startte in 2022 al met de zogeheten Landbouwbrigades, een initiatief om burgers en landbouwers samen te brengen. Tijdens de meewerkdagen die het hele jaar door georganiseerd worden, trekken Brigadisten het veld in en leren ze hoe landbouw en natuur hand in hand kunnen gaan. De Landbouwbrigades is een initiatief van Solidagro, FIAN Belgium en Wervel.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“2023 was ‘heavy’ voor de landbouwsector en ver daarbuiten, schrijft de ngo in het verslag van dat jaar. De klimaatuitdagingen waren nog nooit zo duidelijk voelbaar en daarbovenop was er na 7 jaar opnieuw een sterke El Niño, een natuurlijk klimaatfenomeen in de Stille Oceaan. Voor de Filipijnse landbouwers met wie ze werken, betekende dat een veel te lange periode van droogte. Ook de Boliviaanse hooglanden verbraken in 2023 hun droogterecord. Kortom, een moeilijk jaar tout court voor de doelgroepen van de ngo.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

Thierry Debels: “De vereniging verwerft naar eigen schrijven ‘koolstofcertificaten’ ingevolge de aard en de omvang van haar projecten en hun uitvoering. De certificaten worden bij hun ontvangst ingeboekt als een opbrengst omdat zij moeten kunnen aangerekend worden als opbrengst van gesubsidieerde projecten conform de contractuele subsidievoorwaarden. De in voorraad zijnde certificaten worden geboekt onder de overlopende rekeningen als verworven opbrengsten.”

“De vereniging heeft een contract gesloten met een derde partij die zich verbonden heeft de certificaten van Solidagro op te kopen, onverminderd de mogelijkheid voor Solidagro om de certificaten aan derden aan een andere prijs te verkopen.”

“De markt voor koolstofkredieten is een markt die wordt bepaald door de factoren van vraag en aanbod. Alhoewel die markt prijsschommelingen laat zien, kan de waarde van de certificaten die deel uitmaken van hun voorraad volgens een opmerking in de jaarrekening niet onderhevig zijn aan een neerwaartse schommeling omdat er voor deze voorraad een minimale prijs is gegarandeerd door de afnemer. Als gevolg hiervan is de waarde van het actief aan koolstofcertificaten volgens de ngo niet onzeker. Het zou interessant zijn om dat onderwerp wat uit te diepen.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

“We zitten opnieuw met een klassiek probleem van de ngo-wereld: deze vzw werkt immers samen met partners in het buitenland. Je moet dus elk onderdeel van de keten analyseren om een eindoordeel te kunnen vestigen. Een zes.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen