PEPIJN. EU jaagt burgers schrik aan om meer macht naar zichzelf toe te trekken

Pakket met levensnoodzakelijke middelen. Illustratie: Shutterstock.

Veiligheid

PEPIJN. De EU blijft dezelfde ‘slimme’ fout maken

Pepijn Demortier

De burgers van de Europese Unie moeten zich veel beter voorbereiden op grote risico’s zoals klimaatverandering en geopolitieke conflicten, of toch als we het rapport “Preparing Europe for a more dangerous world”, opgesteld in opdracht van Commissievoorzitter Ursula von der Leyen, mogen geloven. Alarmisme van de bovenste plank of een gegronde zorg? 

Het rapport schetst een somber beeld: de Europese Unie is slecht voorbereid op grote risico’s zoals klimaatverandering, oorlogen en hybride-aanvallen. De aanbevelingen zijn ambitieus, van het aanleggen van strategische voorraden tot een EU-breed anti-sabotagenetwerk. Maar hoe waardevol dit ook kan zijn, het rapport mist één fundamenteel punt: de voorgestelde maatregelen blijven steken in technocratische oplossingen en onderschatten de sociale, politieke en culturele complexiteit van Europa.

Europa is geen monolitische entiteit

Een belangrijke pijler van het rapport is dat Europese burgers meer crisisbewust moeten worden, met Finland als lichtend voorbeeld. De Finse aanpak, geworteld in een geschiedenis van oorlog en zelfredzaamheid, wordt gepresenteerd als dé blauwdruk. Maar hier wringt de schoen. De EU is een mozaïek van landen met uiteenlopende culturen, historische ervaringen en politieke systemen. Wat in Finland werkt, laat zich niet zomaar kopiëren naar Zuid-Europa, waar minder vertrouwen in overheidsinstanties en collectieve aanpakken bestaat. Bovendien blijft de vraag hoe je miljoenen Europeanen praktisch en mentaal kunt mobiliseren zonder paniek of weerstand te veroorzaken.

Het idee dat crisisbewustzijn simpelweg met onderwijs en communicatie kan worden ingevoerd, negeert eveneens dat het vertrouwen in overheden in grote delen van Europa afneemt. Hoe overtuig je burgers om zich voor te bereiden als ze twijfelen aan de doeltreffendheid van beleidsmakers? 

Bovendien blijft de EU dezelfde (slimme?) fout maken: ze probeert zichzelf te presenteren als een monolithische entiteit met alleen gedeelde belangen. Door gedeelde problemen, gedeelde vijanden en gedeelde doelen te creëren, probeert de Unie meer macht naar zich toe te trekken. Ze wil de boodschap uitzenden dat je het als land alleen niet redt in de wereld van morgen en dat alleen meer EU de enige oplossing is, terwijl dat juist de oorzaak is van veel problemen waar Europeanen vandaag de dag mee te maken hebben. Zoals steeds kan ik u slechts één goede raad meegeven: let op dat de mist u niet van vijand doet vergissen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pepijn Demortier studeerde filosofie aan de KU Leuven (cum laude) en als uitwisselingsstudent aan de Ludwig-Maximilians-Universität van München (summa cum laude). Hij is medeoprichter van het Custodes Instituut, en schreef eerder voor The European Conservative, The American Spectator, The Mallard UK en andere magazines. Iedere dag schrijft Pepijn een prikkelend opiniestuk voor PAL over hét onderwerp van de dag.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen