Hoe goed is het goede doel? "Ngo Sensorial moet werk maken van actuele info"

Doofheid. Foto: Shutterstock

Financiële vrijheid

Hoe goed is het goede doel? “Ngo Sensorial moet werk maken van actuele info”

Thierry Debels

Elke dinsdag verschijnt op PAL een doorlichting van een ngo door expert en auteur van het boek ‘Hoe goed is het goede doel?’ Thierry Debels. We vervolgen de reeks met Sensorial Handicap Cooperation.

Sensorial Handicap Cooperation, SHC of kortweg Sensorial is een Belgische vereniging zonder winstoogmerk, opgericht in 1992 en erkend door DGD (Directie-Generaal Ontwikkelingssamenwerking en Humanitaire Hulp). Ze denken bij SCH dat het mogelijk is om een ​​meer rechtvaardige en inclusieve wereld te bouwen.

Wat zijn de hoofddoelstellingen van de ngo?

Thierry Debels: “SHC wil de integratie en ontwikkeling van blinde en slechtziende, dove en slechthorende kinderen bevorderen door het creëren van een aangepaste, kwalitatief hoogstaande en toegankelijke onderwijsomgeving in de armste streken van de planeet, meer in het bijzonder in Afrika.”

“Om dit doel te bereiken, streeft SHC ernaar toe om de vaardigheden van begeleiders voor kinderen en jongeren met blindheid en doofheid in het Zuiden te versterken, met de steun van gespecialiseerde Belgische instellingen en vrijwillige experts.”

“Maar voor een betere integratie van deze kinderen in de samenleving is passend onderwijs niet voldoende. SHC tracht de medische, paramedische, sociale en economische componenten samen te brengen. Om dit te bereiken beheert SHC projecten in medeverantwoordelijkheid met haar partners in een klimaat van vertrouwen en totale transparantie.”


Kerncijfers Sensorial

  • Inkomsten 2023: 505.926 euro (brutomarge)
  • Totale subsidies 2023: geen info (de vzw ontvangt subsidies)
  • Fondsenwerving 2023: geen info
  • Personeelsleden: 1,8 VTE
  • Eigen vermogen eind 2023: 352.536 euro
  • Laatste jaarresultaat: winst van 70.312 euro
  • Directeur: geen info
  • Score ngo: 6/10

Hoeveel gaat er per 100 euro effectief naar het goede doel?

“Daar hebben we geen zicht op. Meer: op de site staan de jaarverslagen. De meest recente is die van 2018. Dat is al een tijd terug dus. Dat verslag van 2018 is overigens niet beschikbaar. We moeten al terug naar 2016 voor een leesbaar verslag.”

Is de organisatie politiek neutraal? Wat is de ideologische oorsprong?

“In 1984, ter gelegenheid van het 150-jarig bestaan ​​van IRSA (Koninklijk Instituut voor Doven en Blinden te Ukkel), stelde Johan Meyers voor om een ​​duurzame actie op te zetten in het kader van internationale solidariteit. Dit idee werd van harte verwelkomd. De IRSA-samenwerking was een feit.”

In 1992 ontstond IRSA-Coopération Sensorial Handicap Cooperation en werd het erkend als NGO voor ontwikkelingssamenwerking door de federale overheid.

“Sindsdien zijn er volgens de vzw veel projecten uitgevoerd in Afrika (Congo Brazzaville, Tunesië, Ghana, DR Congo, Marokko, Tanzania, Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Tsjaad, Senegal)”

Heeft de organisatie een voorkeur op vlak van de staatsstructuur? Openlijk Belgisch- of Vlaamsgezind of eerder neutraal?

Debels: “De organisatie is typisch Belgisch. De website is wel tweetalig.”

Wat was de belangrijkste realisatie van de ngo het afgelopen jaar?

“Daar hebben we geen zicht op aangezien de meest recente info al een paar jaar oud is zoals eerder gemeld. Volgens de website van SHC werkt Sensorial Handicap Cooperation in Burkina Faso om kinderen die aan blindheid en doofheid lijden toegang te geven tot kwaliteitsonderwijs en niet langer te worden gemarginaliseerd.”

“SHC werkt via haar lokale partner, de Nationale Unie van Burkinabè Verenigingen ter Bevordering van Blinden en Slechtzienden (UN-ABPAM), ten behoeve van kinderen met een visuele handicap in 9 provincies van Burkina Faso. De vereniging bevordert via haar activiteiten het inclusief onderwijs van deze kinderen op gewone scholen, na een periode van voorbereidend onderwijs in gespecialiseerde overgangsklassen.”

Wat was de grootste tegenslag of mislukking voor de ngo afgelopen jaar?

“Ook hier kunnen we niets over zeggen aangezien we niet over recente info beschikken. Dat is overigens nog niet eerder gebeurd in onze reeks over ngo’s. We kunnen aanvaarden dat het om een een zeer kleine ngo gaat gezien het personeelsbestand (zie elders), maar donoren en de overheden hebben wel graag actuele gegevens.”

Bent u tijdens uw onderzoek nog vermeldenswaardige zaken tegengekomen?

“De ngo is ook niet echt gekend. Vorig jaar kwam ze wel even in het nieuws tijdens de 24 uur van Moeskroen. Een actie van TICTAC zal zich volgens die organisatie in eerste instantie beperken tot gesponsorde kinderen in Ouagadougou en Bobo Dioulasso, maar op termijn willen ze de activiteit uitbreiden naar de 499 kinderen die de NGO Sensorial Handicap Coopération volgt.”

Stel dat iemand de doelstellingen van deze ngo wil ondersteunen, welke score, van 1 tot 10, zou u deze organisatie geven om te bepalen of ze het waard is gesteund te worden?

“Het is om evidente redenen niet makkelijk om deze kleine ngo te evalueren. De enige recente info is de bij de NBB neergelegde en goedgekeurde jaarrekening over boekjaar 2023. Het dilemma is steeds: moet je een vzw hiervoor straffen met lagere punten of niet. Die ngo levert misschien indirect (via plaatselijke partners) goed en allicht nuttig werk. Zeker is wel dat de vzw toch dringend werk moet maken van actuele info op de website. Een voorwaardelijke 6.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen