Taalklachten.be, een meldpunt voor Nederlandstalige patiënten die het slachtoffer worden van taaldiscriminatie in Brusselse ziekenhuizen, heeft amper vijf dagen na zijn lancering al 100 klachten ontvangen. Dat heeft minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) woensdag gezegd in het Vlaams Parlement.
Taalklachten.be is een initiatief van de Vlaamse Volksbeweging (VVB), het Vlaams Artsenverbond (VAV) en het Vlaams Komitee voor Brussel (VKB). Ook minister van Vlaamse Rand Ben Weyts (N-VA) zet zijn schouders onder het project. De drie organisaties achter taalklachten.be willen niet alleen in kaart brengen hoe groot de problematiek is, maar ook (financiële) ondersteuning bieden aan slachtoffers die juridische stappen willen ondernemen tegen Brusselse ziekenhuizen die de taalwet niet naleven. En dat zijn er heel wat, zo bleek deze week nog uit verschillende getuigenissen van lezers die De Standaard verzamelde.
Minister Weyts stuurde vorige week vrijdag een persbericht de wereld in waarin hij zijn steun voor taalklachten.be aankondigde. Sindsdien ontving het meldpunt al 100 klachten. Dat vertelde hij woensdag in het Vlaams Parlement naar aanleiding van een actuele vraag van Klaas Slootmans (Vlaams Belang).
Vastgebonden aan bed
Weyts ging ook dieper in op twee specifieke klachten. In een van de gevallen is sprake van een oude dame die op sterven ligt en haar nabestaanden daarvan op de hoogte wil brengen. Maar ze slaagt er niet in om die boodschap over te brengen aan het Nederlandsonkundig ziekenhuispersoneel en sterft daardoor alleen. In een ander geval raakte een patiënt met een verstandelijke beperking in paniek omdat hij niet in het Nederlands kon communiceren met het ziekenhuispersoneel, waarna hij aan zijn bed werd vastgebonden. “Hij werd vastgebonden omdat hij Vlaming is, omdat hij Nederlandstalig is”, betreurt Weyts. “Dat is de realiteit.”
Slootmans liet op zijn beurt weten dat Vlaams Belang elke stap die tot doel heeft om de rechten van de Vlamingen in Brussel en de Vlaamse Rand af te dwingen en te doen gelden, zal steunen. “Maar de oprichting van meldpuntjes en smeken en het inleiden van juridische procedures zonder juridische finaliteit, dat zal – en we kunnen dat betreuren – helaas geen enkele indruk maken op de Franstaligen”, waarschuwt hij. “De enige structurele manier om de rechten van de Vlamingen in Brussel en in de Rand te doen gelden, is door België te ontbinden en door van Brussel de tweetalige hoofdstad te maken van de republiek Vlaanderen.”
Indien er te weinig Nederlandstalige artsen zijn, dan is dit de schuld van de Vlaamse politiek en haar veel te strenge numerus clausus. We moeten een kat een kat durven noemen. Ook de Brusselse Rand telt veel te weinig artsen en tandartsen. Vaak ben je als Nederlandstalige patiënt al blij, wanneer een anderstalige (tand)arts beschikbaar is voor een consultatie in het Frans of het Engels.
Die 100 klachten en de volgende belanden in de prullenmand. Read my lips.