OPINIE. Glabbeek bindt strijd aan met intercommunales van Fluvius

Peter Reekmans. Photo News

Binnenland politiek

OPINIE. Glabbeek bindt strijd aan met intercommunales van Fluvius

Gastauteur

In 2017 hoorde we voor het eerst over de Waalse ziekte en de schandalen binnen de intercommunales in Wallonië. Maar ook in Vlaanderen was er al jarenlang eenzelfde graaicultuur en zelfbediening door de traditionele politieke partijen binnen de intercommunales aan de gang. Ik onderzocht als toenmalig parlementslid al sinds 2007 het web van de intercommunales en schreef er eind 2017 mijn boek ‘De Vlaamse Ziekte’ over. Vandaag zijn we 8 jaar later en is er nog steeds niet veel veranderd binnen heel wat intercommunales, maar men doet het nu vooral geniepiger.

Binnen de negen aparte energie-intercommunales of distributienetbeheerders die onder de Fluvius-koepel vallen, hanteert men sinds kort een nieuwe strategie om kritischere pottenkijkers effectief buiten te houden. Zo worden de postjes er totaal ondemocratisch verdeeld tussen de traditionele partijen cd&v, Open Vld, N-VA, Vooruit en Groen. Dat sinds de laatste gemeenteraadsverkiezingen in meer dan 30 procent van de 285 gemeenten lokale partijen zonder binding met een nationale partij aan de macht zijn, wordt hierbij bewust compleet genegeerd.

Een raad van bestuur van een intercommunale moet volgens de Vlaamse regels bestaan uit maximaal 15 politieke bestuurders. En volgens de regelgeving en de statuten van elke intercommunale kan een gemeente als aandeelhouder een kandidaat-bestuurder voordragen. Het is dan aan de algemene vergadering die bestaat uit vertegenwoordigers van alle aangesloten gemeenten om hieruit 15 kandidaten te kiezen. Maar om te vermijden dat niet de juiste kandidaten verkozen zouden geraken, mogen binnen Fluvius enkel de 15 kandidaten die voorgedragen worden door de vijf traditionele partijen nog op de stembrief staan.

Op de recente algemene vergadering van Riobra, één van de intercommunales van Fluvius, waren er 23 kandidaat-bestuurders correct voorgedragen voor de aangesloten gemeenten. Maar er mocht niet over deze 23 kandidaten gestemd worden, enkel over de 15 ‘vooraf bedisselde’ kandidaten. Zulke toestanden verwacht je eerder in de Doema, het Russische parlement, maar niet in een democratie als de onze. Ik protesteerde dan ook formeel tijdens deze ondemocratische gang van zaken en liet mijn protest optekenen in de notulen van de algemene vergadering.

Zorgwekkend

Aan het beleid binnen Fluvius is trouwens niets democratisch meer, want vergis u niet: het zijn niet de 285 Vlaamse gemeenten die – zoals de statuten bepalen – beslissen. Het zijn enkel de partijhoofdkwartieren van de vijf traditionele Wetstraatpartijen die er samen met het management onder één hoedje spelen. Dat is uiterst zorgwekkend, want in een gemeentebestuur heb je nog een gemeentelijke administratie die waakt over de democratische regels en zorgt voor gelijke rechten tussen meerderheid en oppositie. Maar in de intercommunales, waar het management deze neutrale rol zou moeten vervullen, is het tegendeel waar. Het management gedraagt zich er als een lakei van de politieke Wetstraatpartijen.

Het is logisch dat het Fluvius-management zo hondstrouw is aan cd&v, N-VA, Open Vld, Vooruit en Groen. Want het zijn hun politieke bestuurders die de riante lonen en het beleid van het management goedkeuren. Als je dan weet dat de topman van Fluvius op jaarbasis dubbel zoveel verdient als de eerste minister en er heel wat managers rondlopen die meer verdienen dan ministers, dan begrijp je dat deze managers ‘hun politici’ goed soigneren. Dit systeem werkte ook jarenlang perfect, want iedereen kreeg om beurt van zijn of haar partij een betaald postje, men krijgt een lekker diner, een cadeautje of een bezoekje aan de voetballoge van de intercommunale. Niemand stelde kritische vragen op de algemene vergadering die vaak maar 10 minuten duurde.

Partijen zoals Vlaams Belang en PVDA kon men jaren weren uit de intercommunales, omdat ze lokaal niet of amper aan de bak komen. Maar het is pas sinds de sterke opmars van de lokale partijen in de Vlaamse gemeenten dat meer kritischere stemmen te horen zijn over het beleid binnen al deze intercommunales. Zolang de energiefactuur voor de Vlamingen net door het beleid van deze intercommunales blijft stijgen, zou elke lokale politicus uiterst kritisch moeten zijn. Maar dat men nu zelfs de statuten negeert en elke democratische regel aan zijn laars lapt om pottenkijkers met een kritischere stem buiten te houden, is voor mij een brug te ver. Als kleine gemeente Glabbeek ga ik dapper de strijd aan tegen deze ondemocratische wanpraktijken binnen de intercommunales en ga ik door tot de Raad van State als het nodig is. 

De oplossing

De eerdere fusie van de Eandis-koepel en Infrax-koepel tot een nieuwe Fluvius-koepel was eerder al een gemiste kans, omdat de aparte energie-intercommunales bleven bestaan. Vandaag spreken we over Fluvius als energiebedrijf dat elektriciteit naar de stopcontacten in de Vlaamse huiskamers brengt. Toch ligt het zwaartepunt van de beslissingsmacht nog steeds in de negen aparte intercommunales: Fluvius Antwerpen, Fluvius Limburg, Fluvius West, Fluvius Kempen, Fluvius Imewo, Fluvius Midden-Vlaanderen, Fluvius Zenne-Dijle, Riobra en Fluvius Halle-Vilvoorde.

In de raden van bestuur van de Fluvius-koepel en de negen aparte intercommunales zetelen vandaag nog steeds 150 politici als bestuurder om er zogenaamd voor te zorgen dat de lamp blijft branden in elke huiskamer in Vlaanderen. Het aantal politici dat hiervoor een extra financiële vergoeding krijgt, is niet alleen absurd hoog, maar het merendeel van al deze politieke bestuurders heeft geen enkele kennis van de energiemarkt. De oplossing is nochtans eenvoudig: we moeten zo snel mogelijk al deze intercommunales binnen de Fluvius-koepel opdoeken en naar één ‘Energiebedrijf Vlaanderen’ gaan, dat bestuurd wordt door een bekwame raad van bestuur waarin mensen zetelen met expertise. Door komaf te maken met politieke bestuurders die van toeten of blazen weten, komt er eindelijk ook een gezonde controle op het management, iets wat vandaag totaal ontbreekt binnen Fluvius.

Voor mij is de maat vol. Vanuit Glabbeek doen we niet meer mee met dit ondemocratische theater binnen de intercommunales van Fluvius. Wij hebben daarom onze gemeenteadvocaat de opdracht gegeven een procedure op te starten tegen elke ondemocratische bestuurssamenstelling van de intercommunales binnen Fluvius. Maar we gaan dit ook consequent doen tegen elke andere intercommunale die zich niet aan de regels houdt of een ondemocratisch beleid voert. En als het moet procederen we als kleine Glabbeek tot bij de Raad van State. Alleen al de torenhoge energiefacturen van vandaag zijn voor mij als burgemeester een reden om deze gang van zaken niet langer te aanvaarden.

Peter Reekmans, burgemeester van Glabbeek

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




11 gedachten over “OPINIE. Glabbeek bindt strijd aan met intercommunales van Fluvius”

  1. Al deze vernoemde partijen , schreeuwen steeds van de daken dat de koopkracht van de burgers moet beschermd worden onze energie factuur kan met bijna de helft naar beneden door de intercommunales af te schaffen en dit is nog maar een onderdeel , ik wil het totale misbruik van deze arrogante machtsmisbruikende ministers en hun verspilzucht en aasgierengedrag niet op papier zien , want we worden onwel – altijd kritiek tegenover het VB om hun eigen Maffia smeerlapperij wit te wassen , onde het mom van “wij zijn een democratische partij “

  2. Melissa gaat dit wel oplossen hoor…De Vlaamse Regering gaat immers voor onze welvaart en roept trots dat zij de energiefacturen van de Vlamingen socialer zullen maken en hen goedkopere elektriciteit zullen geven. Of dat onze koopkracht zal stijgen.

  3. Ik kan dit initiatief alleen maar bijtreden. Buiten met alle postjes die tot niks dienen en alleen de energiefactuur onnodig verhogen. Ik ben zelf professioneel meer dan 25 jaar actief in oa de energiesector. Als ik zie dat de Vlaamse Regering oa weer de windmolens wil subsidiëren, dan is er iets grondig verkeerd, te meer daar dit ook de energierekening voor de Vlaming weeral zal verhogen om maar te zwijgen over de kapriolen van de groenestroomcertifikaten, de Elia-verspilzucht van het energie-eiland en andere “groene” fratsen. Wanneer gaat men in het Federale Parlement de terugdraai van de uitstap uit de kernenergie terug indienen en stemmen? De industrie heeft nood aan goedkope en betrouwbare energie!

  4. Een constante in de politiek, ongeacht het beleidsniveau: de remedie blijkt dikwijls erger dan de kwaal door onkunde, eigenbelang en normvervaging. Van de participerende partijen moet men geen transparantie verwachten, waarom zouden ze? Al decennia lang worden bijna een miljoen stemgerechtigden straal genegeerd en we accepteren dat.

  5. Terug naar de gemeentefederaties van 1970 (opgedoekt in 1976). Die deden wat de intercomunales nu doen maar met een verkozen raad en een voorzitter en schepenen die door de federatieraden waren voorgedragen.
    Ze hebben alleen rond Brussel bestaan en zijn niet verder uitgerold want niet interessant genoeg voor de partijen.

  6. OK voor het ‘opkuisen’, maar maak er geen overheidsbedrijf van, dan zit je weer op het spoor van de NMBS en krijg je weer verspilzucht en megalomane projecten.

Plaats een reactie

Steun nu ook

het vrije woord

Vind je dit artikel interessant?

Neem een PAL-proefabonnement

(nu eerste maand gratis)

Probeer het nu
Delen