Ongeveer de helft van de Britse inwoners, 44 procent, voelt zich ‘een vreemde in eigen land’ en 45 procent is overtuigd dat multiculturalisme de identiteit van het Britse eiland bedreigt. Dat zijn de belangrijkste resultaten van een onderzoek van de ngo ‘More in Common’.
73 procent van de ondervraagde Britten vindt dat verschillende etnische groepen meer geïntegreerd moeten worden in de Britse samenleving – vooral kiezers van de groenen en van Labour zijn die overtuiging toegedaan. De meeste kiezers van Reform UK en de Conservatieven vinden dan weer dat nieuwkomers veel meer moeite moeten doen om te integreren in de samenleving.
Merkwaardig is dat uit de studie blijkt dat het vervreemdingsgevoel anders ligt bij de verschillende etnische groepen op het Britse grondgebied. Het zijn vooral mensen uit Aziatische bevolkingsgroepen die stellen zich niet thuis te voelen – ongeveer 47 procent van Britten afkomstig uit Azië. Bij autochtone, blanke Engelsen leeft dat vervreemdingsgevoel bij 44 procent. Slechts 32 procent van de zwarte Britten zegt zich een vreemde te voelen. Het gevoel van vervreemding lijkt ook vaker aanwezig bij inwoners met een laag inkomen.
Wantrouwen neemt toe bij jonge inwoners
Het lijkt dat multiculturalisme het vertrouwen onder de mensen ondermijnt, zo blijkt ook uit deze studie. Slechts 7 procent van de jonge inwoners van het Verenigd Koninkrijk stelt dat het “de meeste mensen” als vertrouwenswaardig beschouwt, terwijl 28 procent zegt dat men “tegenover de meeste mensen niet voorzichtig genoeg kan zijn”. Ter vergelijking: in de leeftijdsgroep van 65-plussers verklaarde 14 procent de meeste mensen te vertrouwen en wantrouwde slechts 13 procent ‘de anderen’.
Anderzijds hebben vooral oudere inwoners van het Verenigd Koninkrijk het moeilijk om niet-blanken als Engelsen of Britten te beschouwen. 17 procent onder de 65-plussers verkeert in dat geval, terwijl bij jongeren slechts 11 procent die mening is toegedaan.
Wetenschappelijke studies in het verleden hadden al gewezen op een samenhang tussen multiculturele samenlevingen en het verlies aan maatschappelijke samenhang. Zo wees een studie in het Journal of Urban Affairs uit 2014 al uit dat sterk multicultureel bepaalde Britse wijken minder sociale samenhang kennen dan andere.
Meer over asiel en migratie
Multicultuur en links-liberaal cultuurrelativisme verbrokkelen de homogeniteit op dewelke gemeenschap, democratie en sociale zekerheid zijn geënt.
Helft Britse inwoners voelt zich vreemde in eigen land (sic). Dat gevoel is mij bekend in Brussel en per uitbreiding in Vlaanderen. De omvolking werkt. Zeker weten.
Umvolkung) de theorie dat een land door migratie een ‘demografische kanteling doormaakt, waardoor het beeld van het land aan het veranderen is. De autochtone bewoners zouden stilaan vervangen worden door nieuwe bewoners of migranten.