Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Foto ter illustratie - Foto: Shutterstock

Uncategorized

EU-lidstaten moeten meer rekening houden met belang kind bij uitwijzing vader

Niels Geerinck

Europese lidstaten moeten rekening houden met het hoger belang van een minderjarig kind, alvorens ze beslissen de vader uit te wijzen. Dat blijkt uit een arrest van het Europees Hof van Justitie. Kamerlid Theo Francken (N-VA) vreest dat het daardoor binnenkort onmogelijk wordt iemand uit te wijzen met misdrijven op zijn kerfstok, indien die een kind heeft in ons land.

Het arrest van het EU-hof dateert van eind vorige maand. De zaak draaide rond een man die van de Dienst Vreemdelingenzaken een bevel kreeg het grondgebied te verlaten, net als een inreisverbod om redenen van openbare orde. Hij ging daarop in beroep bij de Raad voor Vreemdelingenbetwistingen omdat de DVZ volgens hem geen rekening had gehouden met het belang van zijn kind en later bij de Raad van State, die op haar beurt een prejudiciële vraag stelde aan de rechters in Luxemburg.

Belang van kind in acht nemen

Het Hof concludeert dat Europese lidstaten volgens de Terugkeerrichtlijn rekening moeten houden met het belang van het kind voor zij een met een inreisverbod gepaard gaand terugkeerbesluit vaststellen, ook al is dat niet gericht tegen een minderjarige, maar tegen diens vader.

Kamerlid Francken vreest dat dit arrest er de facto op zal neerkomen dat iemand die illegaal in ons land verblijft en criminele feiten heeft gepleegd, niet meer zal kunnen worden uitgewezen indien hij hier een kind heeft. “Rechters zullen in dat geval oordelen dat je iemand niet zomaar kan uitzetten, of toch minstens geen inreisverbod kan opleggen”, luidt het.

De voormalige staatssecretaris geeft aan dat de administratie nu reeds altijd rekening houdt met de familiale situatie wanneer ze over een eventuele uitwijzing moet oordelen. Maar dit arrest zal er volgens hem toe leiden dat je in de praktijk iemand in die situatie niet meer kan uitwijzen.

Efficiënt werken wordt quasi onmogelijk

“Al die Europese rechtspraak maakt het voor de administratieve diensten van de Lidstaten op de duur quasi onmogelijk om nog efficiënt te werken. Zeker alles wat met terugkeer te maken heeft wordt procedureel zo verzwaard dat de moed in de schoenen zinkt alvorens aan een terugkeertraject te starten.”

Volgens Francken plaatst de regelgeving de West-Europese landen nog meer onder druk. “De dupe zijn telkens de welvarende West-Europese voorkeurslanden van bestemming voor het gros van de asielzoekers. Zij zijn steeds vaker het lijdende voorwerp van het Europese asielbeleid. De kruik gaat zo lang te water tot hij barst. Geef ons het Australisch migratiemodel, stop de illegale migratie!”, zo besluit Francken in een reactie op zijn blog.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Niels Geerinck (1994) koestert een passie voor de binnen- en buitenlandse (geo)politiek. Zijn interessegebied richt zich in het bijzonder naar de politieke en culturele tendensen in de Hongaarse, Angelsaksische en Scandinavische sferen. Cultuur- en boekenliefhebber.

6 gedachten over “EU-lidstaten moeten meer rekening houden met belang kind bij uitwijzing vader”

  1. Dat gebeurt toch al jaaaren?
    Daarom is het eerste wat ze doen bij aankomst (als ze er al nog geen meerdere hebben) = werpen. Er moeten strijders van allah gekweekt worden. Overheid (wij dus) betaalt toch.

  2. Het Europees Hof van Justitie is een pistool gericht op het hart van de lidstaten. In dienst van de georganiseerde internationale asiel business met hoofdzetel in New-York.

  3. De Europese lidstaten moeten in de eerste plaats rekening houden met de belangen van hun burgers. Alle wetgeving met betrekking op allochtonen dient dringend te worden herzien.

  4. De EU maakt het moeilijker en moeilijker voor de soevereine landen om hun eigen politieke koers te varen.
    Brexit was de eerste maar zal niet de laatste zijn zolang de EU zich met alles blijft bemoeien en zich niet met de kerntaken bezig houdt.

  5. De EU en soevereine landen is een contradictio in terminis. Op termijn zal een van beide het veld moeten ruimen. Marrakech is een nieuw etappe/agressie tegen de soevereine staten.

Plaats een reactie

Delen