Mali. foto Shutterstock.

Mali. foto Shutterstock.

Uncategorized

België neemt deel aan Franse antiterreurmissie in Mali

Ruben Notteboom

België neemt deel aan een Franse antiterreurmissie in Mali. Het Belgisch leger zal 250 militairen mobiliseren om naar West-Afrika te sturen. De operatie viseert jihadisten van IS en Al Qaida. Vandaag werd hierover een overeenkomst gesloten. De militairen vertrekken volgend jaar.

Het Belgisch leger neemt deel aan de Franse missie ‘Takuba’, wat zwaard of sabel betekent in een lokale taal van Mali. Indien de situatie in Mali blijft escaleren en het terreurprobleem niet vermindert, zal Frankrijk operatie Takuba van start laten gaan in het midden van volgend jaar. Dan moet België 250 militairen sturen tegen het einde van het jaar.

Angst dat regio in anarchie vervalt zonder Westerse aanwezigheid in Mali

België is al actief in Mali. 115 militairen nemen deel aan twee operaties. De eerste operatie is een trainingsmissie van de EU, de tweede een vredesmissie van de VN. Mali is een hotspot van terreur, waardoor de regio gevaarlijk is voor de stabiliteit van het Afrikaanse continent. De 250 extra militairen zullen actief zijn op het drielandenpunt tussen Mali, Niger en Burkina Faso.

De deelname van België aan de missie is controversieel. Het gebied is gevaarlijk en Mali wordt wel eens vergeleken met een wespennest of het “Afghanistan van Afrika”. Al Qaida en de IS hebben de gebieden in hun grip en weigeren los te laten. De angst is echter groot dat als er geen Westerse mogendheden aanwezig zijn, de gebieden zich in totale anarchie zullen storten waarin terreurorganisaties kunnen bloeien en groeien.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

5 gedachten over “België neemt deel aan Franse antiterreurmissie in Mali”

  1. Als we daar dan op de vlucht slaan zoals in Afghanistan , kunnen we weer wat repatriëringsvluchten voor de zogenaamde helpers en hun familie organiseren en onze mensen er voor laten betalen .

Plaats een reactie

Delen