Nederlandstalige slachtoffers moeten terreurschade in het Frans aangeven

Assisenvoorzitter Laurence Massart. Photo News

Uncategorized

Majesteitsschennis niet langer bestraft met celstraf

Anton Schelfaut

Wie koning Filip of prinses Elisabeth beledigt, riskeert daarvoor niet langer een gevangenisstraf. Tot nu kon je voor majesteitsschennis zes maanden tot drie jaar celstraf en een geldboete krijgen.

In het nieuwe Strafwetboek van minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) krijgt het begrip majesteitsschennis een moderne invulling. Die ligt in lijn van een arrest van het Grondwettelijk Hof. Dat oordeelde in oktober 2021 dat de wet “tot bestraffing van beledigingen aan den Koning” in strijd is met het recht op vrije meningsuiting. Volgens het Hof beantwoordt de ruimere bescherming die de reputatie van de koning geniet niet aan een dwingende maatschappelijke behoefte.

Vandaag riskeren mensen die de koning beledigen een celstraf van zes maanden tot drie jaar en een geldboete. Voor beledigingen aan het adres van andere leden van het koningshuis kan die celstraf oplopen tot twee jaar.

Maatschappelijke context

Van Quickenborne wijst erop dat de maatschappelijke context volledig anders is dan in 1847. Toen werden beledigingen aan het adres van de koning strafbaar gesteld om de stabiliteit van de jonge Belgische monarchie te beschermen.

Van Quickenborne stelt de definitie van majesteitsschennis nu gelijk met die van smaad tegen natuurlijke personen. Het begrip blijft wel behouden omwille van de bijzondere grondwettelijke rol van de koning.

Omdat majesteitsschennis onder strafniveau 1 wordt geplaatst, kan die tenlastelegging niet meer resulteren in een celstraf. Rechters kunnen wel nog steeds een geldboete, een probatiestraf of een werkstraf opleggen. De reputatie van de koning geniet dus dezelfde bescherming als die van andere burgers.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

6 gedachten over “Majesteitsschennis niet langer bestraft met celstraf”

  1. Kan er eens niets gedaan worden aan de maatschappelijke context die bepaalt dat sinds het ontstaan van dit kunstmatige land de Vlamingen nog steeds als tweederangsburgers/Untermenschen worden behandeld door de Waalse/Brusselse francophone elite met als kers op de taart dat er Vlaamse politici/verraders zijn die dit spel meespelen!?

  2. Probeer eens ietwat verkeerds te zeggen of te schrijven in Thailand over de huidige koning of zijn familie… het zal je erg spijten! Wees gerust! Alle vergeetputten in Thailand zitten vol met zo’n zondaars.
    Dan moeten we toch eerlijk bekennen dat we er een klein beetje op vooruit zijn gegaan.

Plaats een reactie

Delen