Uncategorized

Criminaliteit bij vreemdelingen in Brussel nog erger dan gedacht

Thierry Debels

Interessante vraag van volksvertegenwoordiger Tim Vandenput (Open Vld) onlangs in de Kamer over de misdaadcijfers in Brussel. Vandenput is ook burgemeester in Hoeilaart, dat grenst aan het Brussels gewest. Vandaar zijn interesse.

Vandenput: “In 2011 bleek dat 20 procent van de tien meest voorkomende vormen van criminaliteit, met uitzondering van inbreuken op de vreemdelingenwetgeving, in België werden gepleegd door vreemdelingen. Er bestonden wel regionale verschillen: 30 procent in Brussel, 14 procent in Vlaanderen en 16 procent in Wallonië.” Vandenput wilde weten wat het huidige aandeel van de vreemdelingen is. “Zijn er nog steeds regionale verschillen? Kunnen we een evolutie waarnemen in dat percentage de jongste vijf jaar?”

Toenmalig minister van Binnenlandse Zaken De Crem (CD&V): “Op basis van de Algemene Nationale Gegevensbank (ANG) kan er gerapporteerd worden over de criminele feiten gepleegd op het Belgische grondgebied en de verdachten die in de databank aan deze feiten gekoppeld zijn (aan de hand van volgende persoonsgegevens: leeftijd, geslacht en nationaliteit).”

“Op basis van de informatie in de ANG kan ik u meedelen dat aan ongeveer 75 procent van de criminele feiten, waaraan een verdachte is gekoppeld, deze de Belgische nationaliteit heeft. Aan ongeveer 25 procent van de criminele feiten is een verdachte gekoppeld met een niet-Belgische nationaliteit. Het Vlaams en het Waals Gewest hebben vrij gelijkaardige cijfers met 75 à 80 procent van de feiten waaraan een verdachte met Belgische nationaliteit is gekoppeld. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest staan 55 à 60 procent van de criminele feiten met een Belgische verdachte geregistreerd. Deze cijfers zijn de laatste vijf jaren vrij stabiel.”

Anders geformuleerd: in Brussel staan 40 tot 45 procent van de criminele feiten met een niet-Belgische verdachte geregistreerd. Dat is veel en ook veel meer dan in 2011. Bovendien is de “niet-Belgische verdachte” hiermee uiteraard oververtegenwoordigd. Dat betekent dat ze per persoon veel meer criminele feiten plegen dan een Belg.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Thierry Debels (°1968) is een Vlaams non-fictie-auteur over financiële onderwerpen en royalty watcher. Hij is master bedrijfseconomie gespecialiseerd in financiële economie. Hij publiceerde talrijke boeken over het koningshuis en won in 2016 een rechtszaak tegen Vredeseilanden over zijn boek 'Hoe goed is het goede doel'.

Plaats een reactie

Delen