Man die vrouw keel over sneed blijft onder aanhoudingsmandaat

Foto illustratief. Shutterstock.

Uncategorized

Familiaal geweld laatste maanden verdubbeld

Wijnand Meeus

Het aantal meldingen voor geweld, misbruik en kindermishandeling zijn in de afgelopen maanden verdubbeld. Dit blijkt uit cijfers van hulplijn 1712.“Tijdens de lockdown zitten mensen bijna 24 uur per dag samen met hun partner”, zegt Meron Knikman, voorzitter van de Vrouwenraad. “Het tweede grootste aantal meldingen ging dan ook over partnergeweld.”

Meldingen van familiaal geweld zijn sinds het begin van de coronacrisis enorm gestegen. “Hulplijn 1712 voor geweld, misbruik en kindermishandeling kreeg de afgelopen maanden dubbel zoveel meldingen binnen dan tijdens dezelfde periode vorig jaar”, vertelt Meron Knikman. “Het meest voorkomende probleem was kindermisbruik en het tweede grootste aantal meldingen ging over partnergeweld. Uit de politiestatistieken in Brussel blijkt dat tijdens de eerste lockdown het aantal situaties met familiaal geweld is gestegen met 30 procent.”

Niet alleen het meer samen zijn van de mensen zou invloed hebben op de statistieken. “Daarnaast worden gevallen van familiaal geweld in normale omstandigheden geregeld opgemerkt door instanties zoals de school en het werk”, gaat Knikman verder. “Door de lockdown valt die signalisatie voor een groot deel weg.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen