Kazachstan schaft doodstraf officieel af

Kazachstan schaft doodstraf officieel af

Uncategorized

Kazachstan schaft doodstraf officieel af

Wijnand Meeus

Het kabinet van de president van Kazachstan heeft bekend gemaakt dat de doodstraf officieel is afgeschaft in het land. Sinds 2003 werden er al geen executies meer uitgevoerd. Maar rechters veroordeelden beklaagden soms toch nog tot de dood.

Staatshoofd Kassym-Jomart Tokayev heeft de bekrachtiging van het Tweede Facultatieve Protocol bij het Internationaal Verdrag inzake burgerrechten en politieke rechten ondertekend. Hierdoor zijn alle vormen van doodstraf binnen de grenzen van het land afgeschaft. Dat werd aangekondigd op de officiële website van het staatshoofd.

Sinds 2003 werden alle executies in Kazachstan opgeschort. Maar voor uitzonderlijke misdrijven, zoals terrorisme, werden de beklaagden wel nog tot de dood veroordeeld. Personen die da afgelopen 18 jaar deze straf opgelegd kregen, krijgen nu in de plaats een levenslange gevangenisstraf. Kazakhstan is een van de laatste voormalige Sovjet-landen dat de doodstraf afschaft. Enkel Wit-Rusland voert nog regelmatig executies uit. In Rusland is de straf afgeschaft, al is dit niet wettelijk vastgelegd.

 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Delen