Navalny wil terug naar Rusland: “Zal worden gearresteerd bij aankomst”

Foto Shutterstock: Navalny wil terug naar Rusland: “Zal worden gearresteerd bij aankomst”

Uncategorized

Navalny wil terug naar Rusland: “Zal worden gearresteerd bij aankomst”

Ruben Notteboom

De Russische Kremlincriticus, Aleksej Navalny, wil terugkeren naar Rusland. Hij zal normaal gezien zondag vertrekken. De Russische Federale Penitentiaire Dienst, FSIN, waarschuwt dat hij onmiddellijk bij aankomst zal gearresteerd worden voor een zaak uit 2014.

Navalny werd vorig jaar opgenomen in het ziekenhuis nadat hij in elkaar stortte op een vliegtuig. Later werd hij overgebracht naar een Duits ziekenhuis, waar artsen beweren dat hij vergiftigd werd met Novitsjok. De Russische overheid ontkent eender welke vorm van betrokkenheid.

“Rusland wil hem gewoon verbannen”

Nu Navalny aan de betere hand is, wil hij terugkeren naar Rusland. Zondag zal hij normaal gezien op een vlucht stappen richting Moskou, maar hij zal niet met open armen verwelkomd worden. FSIN laat weten dat hij onmiddellijk in de boeien zal geslagen worden, zodra hij aankomt. In 2014 kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf voor fraude, maar nu wil de rechtbank die straf omzetten tot effectieve tijd in de gevangenis.

Navalny moest twee keer per maand zich melden bij de dienst tot en met 29 december 2020. Na zijn vergiftiging, kon dat uiteraard niet meer. Nu willen ze hem toch vervolgen daarvoor. Volgens enkele critici doet de rechtbank dit om Navalny te verbannen. Hij wordt namelijk voor een keuze gesteld: of hij blijft weg uit Rusland of hij wordt in de gevangenis gegooid.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen