Foto shutterstock: Terrorist steekt cipier neer 'uit vrees Belgische nationaliteit te verliezen'

Foto shutterstock: Terrorist steekt cipier neer 'uit vrees Belgische nationaliteit te verliezen'

Uncategorized

Terrorist steekt cipier neer ‘uit vrees Belgische nationaliteit te verliezen’

Wijnand Meeus

In de Gentse gevangenis heeft een gedetineerde dinsdagochtend een cipier neergestoken. “Uit boosheid, omdat hij vreest zijn Belgische nationaliteit te verliezen”, zeggen verschillende bronnen. De gedetineerde is terrorist Hassan Hamdaoui, hij was een van de eerste Syriëstrijders en werd daar in 2014 voor veroordeeld tot twaalf jaar cel.

De cipier geraakte gewond in de nek en aan de mond nadat Hamdaoui haar stak met een afgebotte schaar. Hamdaoui kon worden overmeesterd en het parket heeft een onderzoek opgestart. “Het zijn geen zware verwondingen maar er moest niet veel meer fout lopen of ze kon het vandaag niet meer navertellen”, klinkt het bij collega’s van de vrouw. Ze werd overgebracht naar het ziekenhuis maar deze mocht ze na korte verzorging alweer verlaten. 

Hamdaoui zou zeer onhandelbaar zijn volgens de gevangenis. “Een onhandelbaar, onaangenaam en zeer ‘onevenwichtig’ persoon. In de loop der jaren heeft hij de ene tuchtstraf na de andere gekregen”, klinkt het in Het Nieuwsblad. “Vorige week nog had hij een personeelslid aangevallen en was hij opnieuw in “apart regime’ gezet. Gisteren was hij voor het eerst weer aan het werk. Hij heeft uit boosheid gehandeld omdat hij vreesde zijn Belgische nationaliteit te verliezen. Dat had hij al vaker duidelijk gemaakt en ook nu weer.”

De terrorist werd voor het eerst opgepakt bij het beramen van verschillende aanslagen in 2009. Onder andere op de Navo, verschillende treinstations en de Joodse gemeenschap. In afwachting van zijn proces, in 2013, vluchtte hij het land uit en sloot hij zich samen met zijn twee broers aan bij de lokale tak van Al Qaida in Syrië. In 2014 werd hij veroordeeld tot twaalf jaar cel voor zijn terreuractiviteiten en in een volgend proces nog eens twee jaar erbovenop voor lidmaatschap van een terroristische organisatie.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Delen