Uw Mening: Overheid moet zich verzetten tegen uitspraak hof van beroep over klimaatdoelstellingen

Zuhal Demir. Photonews

Uncategorized

Theo Francken over dossier-Kucam: “Altijd in eer en geweten gehandeld”

Anton Schelfaut

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) beweert steeds in eer en geweten gehandeld te hebben in het dossier-Kucam. Dat heeft hij gezegd in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Eerder zijn in De Standaard fragmenten uit het gerechtelijk dossier gelekt. Daaruit zou blijken dat Francken het parlement heeft voorgelogen.

Afgelopen week werd Melikan Kucam veroordeeld tot acht jaar cel, omdat hij humanitaire visa verkocht aan Oosterse christenen. Het N-VA-gemeenteraadslid selecteerde samen met het kabinet van Theo Francken de Syrische christenen die naar België mochten komen.

Francken erkent dat hij wel degelijk politiek verantwoordelijk was. In ‘De Ochtend’ zegt Francken dat hij was opgestapt als staatssecretaris, indien hij had geweten wat hij nu weet. “Die Kucam was een oplichter en heeft mijn vertrouwen misbruikt”, aldus de N-VA’er. Francken zegt steeds in eer en geweten gehandeld te hebben. Omdat er mensenlevens gered zijn, zou hij bovendien met opgeheven hoofd ontslag genomen hebben.

Volgens De Standaard heeft Francken het parlement om de tuin geleid, maar dat spreekt hij formeel tegen. “Ik ben in het parlement uitleg gaan geven op een moment dat ik geen staatssecretaris meer was en dus ook geen kabinet meer had. Ik heb geprobeerd om alles zo goed mogelijk te reconstrueren maar misschien is er een misverstand in mijn verklaring geslopen. Mijn verklaring bij de onderzoeksrechter kwam er ook pas acht maanden later. Dat wordt nu opgeblazen alsof ik bewust het parlement heb misleid. Nee, ik heb die verklaring in eer en geweten afgelegd.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

Plaats een reactie

Delen