© Pat Benic/Upi/Photo News - 10897772-027

© Pat Benic/Upi/Photo News - 10897772-027

Uncategorized

Amerikaanse conservatieve radiopionier Rush Limbaugh overleden

Ruben Notteboom

De Amerikaanse conservatieve radiopionier Rush Limbaugh is overleden. Hij werd 70 jaar. Hij is gestorven aan longkanker. Rush Limbaugh was een pionier voor conservatieve talkshows in Amerika en een icoon in het Amerikaanse politieke medialandschap. “Een geliefde verliezen is verschrikkelijk moeilijk,” zei zijn vrouw op zijn radioshow. “Zelfs nog moeilijker als je geliefde groter dan het leven is. Rush zal voor altijd de beste aller tijden blijven.”

In januari 2020 ontdekte Rush dat hij vergevorderde longkanker had. Kort daarna gaf de toenmalige Amerikaanse president, Donald J. Trump, hem een de “Presidential Medal of Freedom”. De “presidentiële vrijheidsmedaille” is de hoogste onderscheiding die aan burgers kan gegeven worden in de Verenigde Staten. “Bedankt voor jouw decennialange onvermoeide toewijding aan ons land,” klonk het toen bij Trump. Donald Trump vertelde aan Fox News dat “er niet veel legendes bestaan, maar hij zeker en vast een legende is die zeer veel van Amerika hield.”

The Rush Limbaugh Show: een founding father van Amerikaanse conservatieve talkshows

Rush Limbaugh was één van de meest invloedrijke mediapersoonlijkheden in het Amerikaanse politieke landschap in de hele geschiedenis van het land. Hij begon zijn eigen talkshow, de Rush Limbaugh Show, in 1988 en drie decennia lang stond hij aan het mediafront voor de Amerikaanse conservatieve wereld. Hij werd volgens Fox News als een zeer controversieel figuur gezien, zowel geliefd als polariserend.

Toen zijn programma meer dan drie decennia geleden begon, waren er slechts 56 radiozenders in Amerika. Zijn show werd de populairste van het land. Terwijl de media zich ontwikkelden, ontwikkelde zijn show zich verder. Zo is zijn show na 33 jaar in totaal op meer dan 600 radiozenders verschenen. Tot wel 27 miljoen mensen luisterden wekelijks naar zijn stem. Zijn aanhang had zelfs een bijnaam, de “Dittoheads”, omdat ze vaak “idem dito” glimlachten toen ze het eens waren met hem. Zijn laatste uitzending vond plaats in 2020 toen hij bekend maakte dat hij kanker had.

“Ik had niet verwacht nog te leven”

Zijn laatste uitzending was één met een lichte tint van donkere ironie om op humoristische wijze zijn letale diagnose een plaats te geven in het leven van zijn vele fans. “Men had niet verwacht dat ik vandaag nog zou leven,” klonk het toen. “Ik had niet verwacht nog te leven in oktober, dan kwam november, toen december. En toch, hier ben ik nog, vandaag, met enkele problemen, maar ik voel me redelijk goed vandaag.”

De verkiezingen van 2016

Limbaugh speelde ook een centrale rol in de verkiezingen van 2016. Hij had de oren en harten van vele Republikeinen en was één van de eersten om Donald Trump serieus te nemen. Trump had namelijk al enkele keren gesproken over het presidentschap, maar wilde nooit aan de verkiezingen deelnemen. “Ik doe enkel mee als ik weet dat ik kan winnen,” was één van zijn vaak voorkomende antwoorden op journalisten die vroegen of hij mee zou doen.

Toen Trump zich dan verkiesbaar stelde, werd hij gezien als een underdog die snel het onderspit zou delven. Limbaugh zag het anders. Veel van zijn luisteraars werden fervente Trumpaanhangers. Hoewel Limbaugh het niet altijd eens was met Trump, hielp hij hem wel naar het Witte Huis. Iets wat Trump duidelijk nooit vergeten was.

The Presidential Medal of Freedom

In februari 2020, toen Limbaugh zijn diagnose al bekend had gemaakt, kreeg hij namelijk de Medal of Freedom, de presidentiële vrijheidsmedaille. Trump sprak vol lof over hem. “Bijna elk Amerikaans gezin kent de pijn wel wanneer bekend wordt dat een geliefde een serieuze ziekte heeft,” zei Trump toen. “Hier, deze avond, staat een speciale man, geliefd door miljoenen Amerikanen, die net te horen gekregen heeft vergevorderde kanker te hebben. Dit is geen goed nieuws; maar wat wel goed nieuws is, is dat hij de grootste vechter en winnaar is die je ooit zal ontmoeten. Rush Limbaugh, bedankt voor je decennialange onvermoeide toewijding aan ons land.”

Hoewel het medialandschap in Amerika veel veranderd is, er veel meer talkshows en radiozenders bestaan dan vroeger en de opkomst van de televisie en het internet revolutionair was voor de media, zal Rush Limbaugh altijd een speciale plek hebben in het hart van vele Amerikanen. Hij heeft het pad geëffend en het voorbeeld gegeven voor vele andere conservatieve mediashows en zal voor velen nog lang een voorbeeld blijven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen