De zaak-Chovanec: tuchtprocedure tegen drie hogere officieren

De zaak-Chovanec

Uncategorized

De zaak-Chovanec: tuchtprocedure tegen drie hogere officieren

Ruben Notteboom

De zaak rond de Slovaak Jozef Chovanec doet opnieuw stof opwaaien. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is een tuchtprocedure opgestart tegen drie hogere politieofficieren. Chovanec stierf meer dan twee jaar geleden in een politiecel op de luchthaven van Charleroi.

De beelden die de bewakingscamera maakte in de cel van Chovanec choqueerden het hele land. Ook Slovakije reageerde heftig op de aanstootgevende beelden. Men kon vooral moeilijk plaatsen dat de beelden slechts afgelopen zomer opdoken, ruim twee jaar na de feiten. De 38-jarige Slovaakse man wordt op de beelden in bedwang gehouden, zijn gezicht wordt bedekt met een deken en hij krijgt een kalmeringsmiddel toegediend.

Hitlergroet

Sommige agenten lijken met de situatie te lachen. Eén van hen deed zelfs een Hitlergroet. Achteraf vertelde ze dat het niets betekende “en maar een grapje was.” Ze besefte te laat dat het misliep. “Ik wilde een grapje maken. Twee seconden later besefte ik al dat ik in de fout was gegaan,” vertelde ze volgens De Morgen. Het was heel zwaar om die man in bedwang te houden. Humor is dan een manier van verwerken.” Ze had naar eigen zeggen nog nooit zoiets meegemaakt tijdens een interventie.

Momenteel loopt er zowel een strafrechtelijk onderzoek als een intern onderzoek naar de betrokken politieofficieren. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) start ook een tuchtonderzoek naar drie officieren nu het vooronderzoek van de Algemene Inspectie is afgerond. Voor één van de officieren werkt ze samen met minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Ze wil, naar eigen zeggen, “zware tuchtstraffen” opleggen. Volgens de informatie van de VRT gaat het over André Désenfants die toen de nummer twee was van de politie en over Danny Elst, de toenmalige directeur van de luchtvaartpolitie. De derde officier zou het hoofd geweest zijn van de luchthavenpolitie toen het voorval plaatsvond.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen