Karine Lalieux (Photonews)

Karine Lalieux (Photonews)

Uncategorized

Lalieux (PS) wil houders aanvullend pensioen meer laten betalen

Wijnand Meeus

Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) wil dat de houders van een aanvullend pensioen mee betalen voor de verhoging van de minimumpensioenen. De minimumpensioenen moeten volgens de minister tegen 2024 met 22 procent stijgen. Maar daarvoor heeft ze 1,8 miljard euro nodig. Deze wil ze gaan halen bij de aanvullende pensioenen.

Binnenkort starten de onderhandelingen binnen de regering over de financiering van de minimumpensioenen. Minister van Pensioenen Karine Lalieux (PS) heeft alvast een idee waar het geld vandaan moet komen. Volgens een werknota van de Hoge Raad voor Financiën zou er elk jaar 2 miljard euro minder worden binnengehaald door het fiscaal gunstige regime voor de aanvullende pensioenen. Nu betalen personen die een deel van hun inkomsten op deze manier uitbetaald zien wel een belasting wanneer ze aan het einde van hun loopbaan hun aanvullend pensioen uitgekeerd krijgen. Maar die ligt veel lager dan de inkomensbelasting.

“Het is hoog tijd om zulke ontsporingen te hervormen”, zegt ze. “We verliezen bijna 2 miljard euro aan een anti-herverdelende maatregel. Dat is niet waar ik voor sta in de politiek.” Maar coalitiepartner Open Vld lijkt niet opgezet met het voorstel van Lalieux. “Aanvullende pensioenen zijn belangrijk om velen een degelijk pensioen te bieden”, klinkt het bij Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert op twitter. “In het regeerakkoord werd afgesproken dit net uit te breiden. Dat zal niet bereikt worden door onrust te zaaien of door ballonnen op te laten rond een belasting daarop.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen