Marilyn Manson onder vuur: beschuldigd van gruwelijk vrouwenmisbruik

Foto Shutterstock: Marilyn Manson onder vuur: beschuldigd van gruwelijk vrouwenmisbruik

Uncategorized

Marilyn Manson onder vuur: beschuldigd van gruwelijk vrouwenmisbruik

Ruben Notteboom

Marilyn Manson, de 52-jarige Amerikaanse en wereldberoemde rockster, is gedumpt door zijn platenlabel. Hij wordt er namelijk van beschuldigd vrouwen op gruwelijke wijze te hebben seksueel misbruikt. Daarnaast werden de vrouwen door hem naar verluidt geïntimideerd. Meerdere vrouwen beschuldigen hem ervan, waaronder actrice Evan Rachel Wood (33) die beweert dat ze jarenlang verschrikkelijk misbruikt werd. Manson ontkent alle beschuldigingen. 

Evan Rachel Wood plaatste een post op Instagram met zware beschuldigingen aan het adres van Manson. “De naam van mijn misbruiker is Brian Warner, beter bekend als Marilyn Manson,” begint haar bericht. “Eerst deed hij aan grooming toen ik nog maar een tiener was en misbruikte hij me jarenlang op gruwelijke wijze. Ik werd gehersenspoeld en gemanipuleerd om onderdanig te zijn. Maar ik ben er klaar mee om in angst te leven voor wraak, laster of chantage. Ik ben hier om aan de wereld te tonen wie deze gevaarlijke man is en om alle industrieën bloot te leggen die dit hebben laten gebeuren, voordat hij nog meer levens ruïneert. Ik sta op voor de slachtoffers die niet langer stil zullen zijn.”

Opgesloten, verkracht en mishandeld

In 2017 kwam ze voor het eerst naar buiten met haar misbruik en intimidatie. Dat was kort na de beschuldigingen tegen Harvey Weinstein, maar Evan Rachel Wood vertelde nooit de naam van haar misbruiker. In 2018 getuigde ze ook al voor een gerechtscommissie in het Huis van Afgevaardigden dat ze lichamelijk en psychisch misbruikt werd en meerdere keren werd verkracht. Ook toen bleef ze stil over de naam van de dader of daders. Met haar instagrampost komt daar nu verandering in.

Ze was niet de enige om met de vinger naar Marilyn Manson te wijzen. Vier andere slachtoffers deden dat samen met haar. Sarah Mcneilly en Ashley Lindsay Morgan plaatsten ook Instagramposts met gelijkaardige beschuldigingen. Mcneilly beweert dat “Marilyn haar lokte met liefde en affectie, hij deed zich voor als het perfecte vriendje. Hij beweerde dat men hem verkeerd begrijpt. Charmerend, slim, grappig, charismatisch. Terwijl hij het hof met me maakte, kwam ik erachter dat hij andere vrouwen martelde. Het duurde niet lang, of ik werd ook het slachtoffer van marteling.”

“Voor het leven getekend”

Ze somt op wat ze moest doorstaan. “Ik werd emotioneel mishandeld, geterroriseerd en werd voor het leven getekend. Ik werd opgesloten in een kamer toen ik ‘stout’ was en werd soms gedwongen om te luisteren naar hoe hij andere vrouwen plezierde. Hij hield me weg van bepaalde vrienden en als ik dat weigerde, dreigde hij achter me aan te komen. Ik werd verhalen verteld over anderen die hun verhaal wilden vertellen en hun huisdier eindigde in het graf. Ik mocht niet in de buurt komen van andere artiesten met wie hij werkte want ze waren smerig en hadden allemaal aids. Zou ik dat toch doen, zou hij niet blij zijn en ‘ik wilde dat niet’. Ik werd uren lang verbaal aangevallen. Alles waarvoor ik maar kon beschuldigd worden, kwam op mijn schouders terecht om me waardeloos te doen voelen.”

“Hij wilde iemand neersteken omdat hij om mijn Facebookpagina postte”

Haar verhaal gaat verder. “Ik mocht geen mannelijke vrienden hebben. Hij dreigde zelfs één van hen neer te steken nadat ze iets op mijn Facebookpagina gepost hadden. Hij smeet me tegen de muur en dreigde mijn gezicht in te stampen met een honkbalknuppel die hij toen vasthield. Dat allemaal omdat ik wilde dat hij een broek uitkoos voor een muziekvideo. Ik was getuige hoe hij problemen verzon of zelf spullen verborg zodat hij een woede-uitbarsting kon hebben. Ik was getuige van hoe hij anderen, zonder medeweten, filmde bij hem thuis om ze er dan mee te chanteren. Daarnaast zag ik hem anderen terroriseren en mishandelen toen ik in de buurt was. Hij heeft zijn ex-partners gelasterd.

Ze vertelt ook welke gevolgen dat heeft gehad voor haar. “Ik was bang om in de spotlights te gaan staan zodat ik niet in zijn vizier zou komen. Door hoe hij me behandeld heeft, heb ik last van mentale gezondheidsproblemen en PTSS (Posttraumatische stressstoornis). Dat heeft gevolgen voor mijn persoonlijke en professionele relaties, mijn zelfwaarde en persoonlijke doelen. Ik denk dat het hem opwindt om anderen hun leven te verpesten. Ik steun allen die al naar voren zijn gekomen en allen die dat nog zullen doen. Brian (Marilyn Manson) moet verantwoordelijk gesteld worden voor zijn gruwelijkheden.”

Een joods slachtoffer en de obsessie met nazistische symbolen van Marilyn Manson

Ashley Lindsay Morgan brengt een gelijkaardig verhaal. “Ik werd gecontacteerd door Marilyn Manson toen ik bezig was aan een modellenwerk in Bangkok, Thailand, in 2009/2010. Ik wist niet echt wie hij was, maar ik had zijn naam wel al eens horen vallen op school. We hadden dezelfde fotograaf als vriend en hij vertelde me dat Brian me wilde voor een toekomstig project. Ik was eerst op mijn hoede. Toen ik hem ontmoette, spraken we over literatuur en films. Hij leek me intelligent, authentiek en zorgzaam. Nadat we zeer lang gepraat hebben en berichtjes stuurden met elkaar, vloog ik naar hem om deel uit te maken van een foto- en filmreeks.”

Morgan beweert echter dat ze niet wist waar ze aan begon toen ze de echte Marilyn leerde kennen. “Hij zei dat hij in me geloofde als actrice. Ik vertrouwde hem toe dat ik model wilde worden, het leek de perfecte gelegenheid. Zo leek het eerst toch. Eerst was hij zoals de vele andere muzikanten die ik had ontmoet, maar met cocaïne en absint. Hij gaf me een veilig gevoel. Hij zei dat hij me zou beschermen en ik geloofde hem. Ik verhuisde zeer snel van het hotel naar zijn huis. Ik kreeg regels opgelegd en kwam ‘in de problemen’ als ik me gedroeg op een manier waarmee hij het niet eens was.”

“Hij wilde dat ik nazistische gedenkwaardigheden meebracht uit Azië”

Ook zij getuigt van geweld. “Ik werd mishandeld. Seksueel geweld, fysiek geweld, dwang. Ik voel de effecten van die ervaringen nog steeds. PTSS, angst, OCD. Ik was me voortdurend in de hoop dat ik hem van me krijg. Toen ik heen en terug vloog van Thailand, vroeg hij me om nazistische gedenkwaardigheden mee te brengen. Er was zoveel dat in Azië werd verscholen tijdens WOII. Hij wilde wat ik ook maar kon vinden. Ik bracht hem werpsterren in de vorm van hakenkruizen, messen, ringen.

Zijn obsessief gedrag met nazistische voorwerpen zou met haar joodse afkomst te maken hebben gehad. “Het voelde verkeerd want ik ben joods. Hij vertelde me dat hij enkel relaties wilde met joodse meisjes. Het was slechts een grap tussen ons. Ik bracht hem al deze verschrikkelijke spullen en schaamde me diep, het schuldgevoel was groot. Ik wilde geloven dat het allemaal niet gebeurde, dat hij geen mensen pijn deed zoals hij mij pijn deed, mij ten schande zette, publiek geneerde. Hij gooide me soms bijna naakt de straat op als ik in slaap viel om drie uur ’s nachts. Ik mocht niet eten, niet slapen en niet weggaan. Ik werd wakkergemaakt met luide muziek. Hij liet me voelen alsof hij me sneed, verbrandde, zijn vuist in mijn mond was ‘ons ding’.”

“Dit moet stoppen”

Ook zij wil niet langer zwijgen. “Er is nog zoveel meer gebeurd. Ik wil niet dat hij nog anderen pijn kan doen. Ik voel me verantwoordelijk voor de anderen die hij pijn heeft gedaan. Ergens had ik gewoon het gevoel dat het mijn schuld was. En ik weet dat hij dit nog steeds doet bij verschillende jonge meisjes waardoor hij ze voor altijd beschadigt. Ik kom naar buiten zodat hij nu eindelijk stopt.”

Marilyn Manson: “De waarheid is verdraaid” 

Marilyn Manson antwoordt kort maar bondig om te beschuldigingen. “Het is duidelijk dat mijn kunst en mijn leven magneten zijn voor het controverse,” schrijft hij op Instagram. “Maar deze recente beschuldigingen zijn verschrikkelijke verdraaiingen van de realiteit. Mijn intieme relaties zijn altijd en volledig met consensus geweest met gelijkgestemde partners. Los van hoe en waarom anderen nu het verleden verkeerd willen voorstellen, dat is de waarheid.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen