Massale arrestaties in Rusland na veroordeling Navalny

Foto Shutterstock: Massale arrestaties in Rusland na veroordeling Navalny

Uncategorized

Massale arrestaties in Rusland tijdens betogingen tegen veroordeling Navalny

Ruben Notteboom

In Rusland zijn bijna 1.400 aanhangers van Navalny opgepakt nadat hij veroordeeld werd. Die mensen werden opgepakt omdat ze tegen zijn veroordeling protesteerden. Het is niet de eerste nacht dat mensen massaal op straat komen. Navalny moet naar de cel, maar zijn aanhangers vinden het onterecht.

Navalny werd in 2014 veroordeeld door fraude. Hij blijft beweren dat het bewijs tegen hem gefabriceerd is en het proces oneerlijk verliep. Ook het Europees Hof voor de Rechten van de Mens veroordeelde het resultaat wegens een oneerlijk proces. Navalny kreeg een gevangenisstraf van 3,5 jaar maar moest niet naar de cel, maar hij moest zich wel voor enkele jaren melden bij de politie.

In december 2020 zou die voorwaarde eindelijk vervallen, maar eerder in 2020 werd hij vergiftigd en belandde hij in het ziekenhuis, eerst in Rusland en daarna in Duitsland. Daardoor kon hij zich uiteraard niet meer melden en daarom is hij veroordeeld. Hij moet nu zijn gevangenisstraf effectief uitzitten.

Navalny noemde de zitting absurd. Toen hij voor het eerst na zijn vergiftiging opnieuw landde in Moskou, zei hij “niet bang te zijn.” Zijn volgers zijn het met hem eens en kwamen daarom massaal de straat op. Al snel doken beelden op van de manifestaties en de oproerpolitie. Zo werd een journalist hard geslagen met een wapenstok, al toont het filmpje niet wat daarvoor gebeurde. Daarnaast werden honderden mensen opgepakt. Gisterenavond werden zelfs bijna 1.400 mensen aangehouden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

1 gedachte over “Massale arrestaties in Rusland tijdens betogingen tegen veroordeling Navalny”

Plaats een reactie

Delen