Onderzoek naar corruptie in zaak El Kaoukabi? Antifraudedienst CBDC neemt zaak in handen

Foto: PhotoNews. Onderzoek naar corruptie in zaak El Kaoukabi? Antifraudedienst CBDC neemt zaak in handen

Binnenland politiek

Onderzoek naar corruptie in zaak El Kaouakibi? Antifraudedienst neemt zaak in handen

Kristof Luypaert

Het onderzoek naar mogelijke fraude bij vzw’s en andere vennootschappen van Sihame El Kaouakibi breidt uit. Het is nu overgenomen door de Centrale Dienst voor Bestrijding van Corruptie, de zogenaamde CDBC. Dat melden de kranten van Mediahuis en is door het parket van Antwerpen ook bevestigd aan onze redactie.

Dat onderzoek was vooralsnog in handen van de Federale Gerechtelijke Politie in Antwerpen (FGPA). De voorlopige kwalificaties die de FGPA onderzocht waren inbreuken in verband met subsidies, vergoedingen en toelagen en valsheid in geschriften. Dat het nu wordt overgenomen door de Centrale Dienst voor fraudebestrijding, is een veeg teken aan de wand en wijst er op dat ook andere inbreuken worden onderzocht.

Mogelijk houdt het gerecht ook rekening met corruptie bij de overheidsaanbestedingen. De centrale dienst voor corruptiebestrijding maakt deel uit van de Centrale directie van de bestrijding van de zware en georganiseerde criminaliteit. Het speurwerk van de CDBC betreft vooral de misdrijven: omkoping, knevelarij, belangenneming en verduistering op het gebied van overheidsopdrachten, subsidies, vergunningen en erkenningen. Deze dienst stond vroeger ook bekend als ‘Hoog Comité van Toezicht’.

10.000 euro voorschot voor trouwfeest dat nooit zal plaatsvinden

Woensdag kwam het nieuws dat de vennootschap Point Urbain van El Kaouakibi en haar partner Erika Xuan Nguyen failliet is. Point Urbain is de vennootschap waarmee het Jakob Jordaenshuis gehuurd is. De jaarrekeningen van dat bedrijf vertonen al twee opeenvolgende jaren zware rode cijfers. De huurlast is expliciet vermeld als een van de redenen die zwaar doorwoog op de bedrijfsresultaten.

Bovendien kwam nog naar boven dat Erika Xuan Nguyen, volgens een getuigenis van een homokoppel een voorschot in ontvangst zou hebben genomen bij het boeken van een trouw begin vorig jaar. Het koppel zou een voorschot van 10.000 euro overhandigd hebben aan El Kaouakibi’s partner en is dat voorschot wellicht kwijt.

Onder meer het satirische blad ’t Scheldt maakte al melding van mogelijke ontvreemding van goederen uit JJ House. Dat zou gebeurd zijn vlak voor de aankondiging van het faillissement. Ook dat zou om strafbare feiten kunnen gaan. Mogelijk zal het gerecht ook de beelden van de veiligheidscamera’s onderzoeken. De advocaten van El Kaouakibi reageerden nog niet op de nieuwe ontwikkeling in de zaak.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen