Agenten in Brussel. Foto Shutterstock.

Agenten in Brussel. Foto Shutterstock.

Uncategorized

150 Afrikanen bij rouwplechtigheid, politie doet niets

Ruben Notteboom

In Zaventem vond er een rouwplechtigheid plaats waar 150 mensen op aanwezig waren. De bezoekers waren voornamelijk van Afrikaanse origine. De politie greep niet in en liet de rouwplechtigheid gebeuren, hoewel dit niet mag wegens de coronamaatregels.  

Gemeenteraadslid Iris Elbers (N-VA) betreurt wat er gebeurd is. In De Standaard reageert ze dat er “verschillende meldingen binnenkwamen, maar de politie niet oprukte.” Elbers vraagt zich af waarom niet en wanneer de politie dan wel zou ingrijpen. Het is dan ook merkwaardig dat de politie niets deed. Er zijn al boetes uitgeschreven voor minder. Zo berichtte PAL NWS in februari dat een tweeling voor de jeugdrechter moest verschijnen omdat ze met één persoon te veel op straat liepen.

“Politie kon niets doen want aanwezigen hadden andere origine en dus ander begrip”

Elbers merkt op dat “het duidelijk is dat zoiets tot frustraties leidt bij de inwoners die wel de maatregelen naleven.” Ook Tom De Vits (N-VA) en Alexandra Rossini (PRO) reageerden op deze schrijnende toestanden. Burgemeester Ingrid Holemans (Open Vld) bevestigt de klachten aan De Standaard en beweert ook het voorval te betreuren, maar beweert dat de politie niet kon ingrijpen omdat de aanwezigen een ander origine hadden. “De politie was aanwezig,” klinkt het. “Ze vonden dat het niet kon, maar konden onmogelijk ingrijpen. De rouwende waren van buitenlandse origine en ze hebben een ander begrijp van begrafenissen dan wij.”

Ze vindt het naar eigen zeggen wel “beschamend dat er in deze periode nog altijd mensen zijn die op zo’n manier de coronamaatregelen aan hun laars lappen”. De politie kreeg de opdracht om een plan op te stellen om dit in de toekomst te vermijden. Korpschef Jean-Pierre Van Thienen voegt toe dat de enorme toeloop onverwacht was. Hij noemt het “overmacht en pech dat onze interventieploegen bezig waren met een inbraak op heterdaad en een geval van familiaal geweld.” Er was naar eigen zeggen geen tijd om versterking te vragen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

8 gedachten over “150 Afrikanen bij rouwplechtigheid, politie doet niets”

  1. Ik kan hieruit twee conclusies trekken.Ofwel hebben we te maken met een racistische overheid, die onverschillig staat tegenover besmettingen bij Afrikanen. Ofwel is Covid helemaal niet zo gevaarlijk en hebben we mogelijk te maken met fenomeen van collectieve hysterie. Indien de Covid regels enkel gelden voor de blanke middenklasse, zijn we in ieder geval slecht bezig…

  2. “De rouwende waren van buitenlandse origine en ze hebben een ander begrijp van begrafenissen dan wij.” Werkelijk….is dat de uitleg om dit gebrek aan burgerzin en de figuurlijk uitgestoken middenvinger voor de coronamaatregelen goed te praten?

  3. PZ Zaventem pleegde schuldig plichtsverzuim (eufemisme voor gebrek aan moed en civisme). Die 150 overtreders kunnen elkaar en anderen besmetten met het virus. Burgemeester Holemans (OVLD) en de korpschef Jean-Pierre Van Thienen hebben duidelijk geen voeling met de coronarealiteit. Luidens mijn bronnen maken PZ afspraken om in geval van overmacht of nood onderling bijstand te verlenen. Waarom heeft de politie Zaventem hiervan geen gebruik gemaakt? Na het lezen van de zwakke repliek, van de korpsoverste, lijkt mij een onafhankelijke audit over het functioneren van de PZ Zaventem een minimum minimorum. Het zou de burgemeester sieren een tuchtonderzoek te starten over het falen van betrokken agenten en hen desnoods te sanctioneren. Aan de minister van Binnenlandse Zaken ga ik voorstellen om strengere eisen te stellen, onder meer in verband met de maturiteit en professioneel civisme voor de functie van korpsoverste en bovendien hen te onderwerpen aan periodieke audits en de gemeenteraad hierbij te betrekken.

  4. Tja onderscheid voor dat buitenlands TUIG moet er zijn. Ze kunnen alleen oudere Belgische of Nederlandse mensen neer knuppelen. Maar bij dat tuig gelden andere regels en durven de MIETJES niks te doen.
    Nog respect voor de politie??
    Nou ECHT NIET .

  5. Totaal onverantwoord dat de burgemeester dergelijke samenkomst toelaat, zelfs als die spontaan opduikt, dat dan nog met de mantel der liefde toedekt en de verantwoordelijkheid nog eens verder op de politie schuift omdat “de rouwenden van buitenlandse origine waren en een ander begrip van begrafenissen hebben dan wij”. Dit doet de deur open voor totale willekeur waardoor iedereen zijn/haar goesting kan doen. De burgemeester is verantwoordelijk voor de veiligheid. Onbegrijpelijk!
    En bij de uiterste zwakke uitleg en gebrek aan daadkracht van de korpschef moet men zich toch vragen stellen. Hij kan steeds een beroep doen op laterale steun van naburige korpsen.

  6. Wat mij het laatste jaar dagelijks opgevallen is, is dat er veel politie op de baan is.
    Ik wist zelfs niet dat de politie zoveel man/vrouw-schappen had, en zoveel voertuigen.
    Het is overduidelijk dat de mensen die belastingen betalen om de politiediensten te betalen en te onderhouden zelf de eerste slachtoffers zijn om een corona-boete op te lopen. En dit voor soms zinloze feiten. 🙁
    Hoogste tijd dat autochtonen overschakelen op andere culturen.

  7. Als het is om een rechtse samenscholing uit elkaar te knuppelen dan zal er snel versterking worden gevraagd.De uitleg van de korpschef tart elke verbeelding:geen tijd om versterking te vragen vanwege twee aan de gang zijnde interventies.Nogmaals het zoveelste bewijs dat veel van deze korpschefs nog niet in staat zijn om hun korps aan te sturen.Als het om anders gekleurden gaat hanteren deze angsthazen andere regels.Waar is de tijd van de Rijkswacht?Het schorem en overtreders zouden anders piepen.Als ik zie hoe de politie soms moeite heeft om pubers in de boeien te slaan moet ik lachen.Als oud militair kregen wij lessen in close combat.De Rijkswacht,die een onderdeel van het leger was,kreeg die ook.Eerst kloppen en dan praten.Ons Annelies,die nooit werd verkozen,verschuilt zich!

Plaats een reactie

Delen