Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA). Photo News

Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA). Photo News

Binnenland politiek

900 werkzoekenden starten eigen zaak dankzij Vlaamse ’transitiepremie’

Kristof Luypaert

900 werkzoekende Vlamingen hebben met steun van de Vlaamse Overheid een eigen zaak opgestart. Dat blijkt uit de cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Axel Ronse (N-VA) heeft opgevraagd. “Een eigen zaak opstarten gaat samen met tal van uitdagingen. Dankzij de transitiepremie van de Vlaamse Overheid krijgt een werkzoekende van 45 jaar of ouder meer financiële zekerheid. Bijna 900 werkzoekenden hebben dankzij de premie de sprong gewaagdDeze cijfers bewijzen de meerwaarde om werkzoekenden te overtuigen om de stap naar ondernemerschap te zetten”, zegt Ronse.

Tot en met december 2020 zijn er in totaal 896 premies goedgekeurd. Het merendeel (43%) ging naar de 45 tot en met 49 jarigen. 33 procent ging naar 50 tot en met 54 jarigen. Ten slotte ging vijf procent van de premies naar 60 plussers.

Een op drie van de premies kwam terecht bij ondernemers in Antwerpen. Een op vijf bij nieuwe Oost-Vlaamse ondernemers. Voor de overige provincies gaat het over telkens 18 procent voor Limburg en West-Vlaanderen en 12 procent voor Vlaams-Brabant.

De ondersteuning bewijst haar meerwaarde en kan goede resultaten voorleggen“, stelt Ronse. ‘Van alle goedgekeurde premies werden amper 42 premies vroegtijdig stopgezet. Bovendien is de overlevingsgraad van de ondernemers na het traject van de transitiepremie veelbelovend. Maar liefst 98,4 procent of 124 van de 126 van de ondernemers die de premie uitbetaald kregen, zijn nog steeds als ondernemer aan de slag.’

Tijdelijke uitbreiding

De transitiepremie is een ondersteunende maatregelen voor werkzoekende 45-plussers die een eigen zaak willen opstarten. Wie zelfstandige in hoofdberoep wil worden, verliest immers zijn of haar werkloosheidsuitkering. Dat vormt een drempel om de stap te zetten. Dankzij de premie kunnen ze het verlies van de uitkering tot twee jaar opvangen.

Naar aanleiding van de coronacrisis zal de transitiepremie tijdelijk worden verruimd. “Alle werkzoekende Vlamingen die een eigen zaak opstarten zullen dan, ongeacht de leeftijd, gedurende één jaar de maandelijkse premie kunnen aanvragen. Tijdens deze uitbreiding zal de premie worden gehalveerd. Deze tijdelijke verruiming moet nog meer werkzoekenden stimuleren om de stap naar ondernemerschap te zetten”, besluit Ronse.

Intussen heeft Vlaams minister van Economie Hilde Crevits beslist de premie tijdelijk uit te breiden. Zo wordt de premie tijdelijk (gedurende één jaar) uitgebreid naar alle werkzoekenden ongeacht hun leeftijd. Maar tegelijk wordt het maximale premiebedrag wel tijdelijk gehalveerd van 15.600 euro naar 7.800 euro. N-VA-parlementslid Ronse hoopt dat die tijdelijke verruiming nog meer werkzoekenden zal stimuleren om de stap naar het ondernemerschap te zetten.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “900 werkzoekenden starten eigen zaak dankzij Vlaamse ’transitiepremie’”

  1. Om werklozen aan het werk te krijgen moeten ze die over de streep trekken met de transitiepremie.
    Er zijn 896 premies goedgekeurd op hoeveel werklozen ? 282.000 in 2020. Daarvoor moet je politieker zijn om dit een succes te noemen. Wat het uitzendkantoor voor 60-plussers betreft, dit zal nog een grotere flop worden. Je betaalt als gepensioneerde sociale bijdragen en krijgt er geen enkele return op, pure solidariteit, kan misschien dienen om die transitiepremies mee te betalen. Bijverdienen naast je pensioen en de impact ervan op vlak van belastingen dat mogen die politiekers ook wel eens komen toelichten.

Plaats een reactie

Delen