Vlaamse Regering zonder VB kan enkel met drie van de vier Vivaldi-partijen

Vlaamse Regering zonder VB kan enkel met drie van de vier Vivaldi-partijen. Photonews

Uncategorized

Ben Weyts over uitblijven kotbubbel: “Het blijft ook voor mij een beetje onduidelijk”

Anton Schelfaut

Volgens Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) moeten studenten rechtszekerheid krijgen als ze kiezen voor een kotbubbel in plaats van naar huis te gaan. Dat heeft hij gezegd in De Ochtend op Radio 1.

Vanaf 15 maart mogen alle studenten aan de hogescholen en universiteiten één dag per week op de campus les volgen. Dat heeft het Overlegcomité vrijdag beslist. Over de kotbubbel werd echter met geen woord gerept.

“Het blijft ook voor mij een beetje onduidelijk”, erkent Ben Weyts. “Iedereen – zowel universiteiten als hogescholen en studentenorganisaties – vroeg om het ministerieel besluit aan te passen aan de realiteit van vandaag. Veel studenten kiezen nu al voor een kotbubbel en moeten rechtszekerheid krijgen als ze een kernhuishouden willen vormen met hun kotgenoten in plaats van naar huis te gaan.”

Momenteel riskeren studenten een boete als ze nauw contact hebben met hun kotgenoten. Dat is niet redelijk, vindt Weyts. “Als het ministerieel besluit niet aangepast wordt, moet er duidelijkheid geschapen worden in een directieve naar de politie. Studenten zijn heel verantwoordelijk. Als ze kiezen voor een studentenbubbel als kernhuishouden, moet dat niet alleen plichten maar ook rechten met zich meebrengen. Geef hen dan een beetje rechtszekerheid.”

Speekseltesten

Na de paasvakantie wil de minister nog meer contactonderwijs faciliteren. Daarbij zullen speekseltesten een belangrijke rol spelen. “We zijn nu al sneltesten aan het uitrollen en de speekseltesten worden een bijkomende verdedigingsmuur”, vertelt Weyts. “Vanaf volgende week gaan we van start met drie proefregio’s, goed voor een tiental scholen. Leerkrachten zullen zich met de speekseltest zelf kunnen testen.”

“Na de paasvakantie willen we dit op grote schaal uitrollen, naar alle 4.000 Vlaamse scholen. Logistiek zal dat niet eenvoudig worden, want er zal overal elke week een koerier moeten langsgaan. Momenteel is nog maar een beperkt aantal speekseltesten beschikbaar. We moeten echter richting 200.000 mensen. We zullen daarvoor een openbare aanbesteding lanceren“, besluit hij.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Anton heeft een passie voor politiek, media en technologie. Hij volgt de binnen- en buitenlandse politieke actualiteit op de voet.

2 gedachten over “Ben Weyts over uitblijven kotbubbel: “Het blijft ook voor mij een beetje onduidelijk””

  1. Ieder weekeinde zie ik oost-europese arbeiders aan de supermarkten in Zeeuws Vlaanderen. In de busjes waarmee ze komen zitten ze zeker NIET coronaproof. In en om de winkel gedragen ze zich ook niet coronaproof. Aan de grens, bijna allemaal rijden ze met B-kenteken, gebeuren er schijnbaar nooit kontroles.
    MAAR
    Een kotbubbel die zeer welkom zou zijn voor het “goedvoelen” van onze studenten….NJET!
    Misschien is het voor de federale machthebbers al genoeg dat het idee uit Vlaanderen kwam om het te kelderen!

Plaats een reactie

Delen