Dimitri Hoegaerts namens VB naar Vlaams Audio-visueel Fonds: “We moeten niet toegeven aan een cancel-culture in Vlaanderen”

Foto: Tom Van Grieken (L), Dimitri Hoegaerts (R), PhotNews. Dimitri Hoegaerts namens VB naar Vlaams Audio-visueel Fonds: “We moeten niet toegeven aan een cancel-culture in Vlaanderen”

Binnenland politiek

Dimitri Hoegaerts (48) namens VB naar Vlaams Audiovisueel Fonds: “Niet toegeven aan cancel-culture”

Kristof Luypaert

In plaats van de ‘verguisde’ Jef Elbers vaardigt Vlaams Belang de 48-jarige Dimitri Hoegaerts af in de raad van bestuur van het Vlaams Audio­visueel Fonds (VAF). Hoegaerts zetelde in de raad van bestuur van de VRT, is gemeenteraadslid in Brasschaat en is de partner van Kamerlid Ellen Samyn.  

Dat maakt van hem de ideale vervanger van Elbers. Elbers’ kandidatuur is maandag teruggetrokken na de mediaheisa rond enkele uitspraken van hem. Vooral Open Vld’ers Bart Somers én Kenneth Taylor waren gechoqueerd door een aantal uitspraken die Elbers deed in De Standaard. Vervolgens kreeg hij het etiket ‘homofoob’ opgeplakt. Daarmee ontstond een politieke opportuniteit om het Vlaams Belang als partij daarop aan te vallen. Hoewel voorzitter Tom Van Grieken zich al gedistantieerd had van een aantal uitspraken die Elbers deed, volstond dat niet.

Tom Van Grieken betreurde dat Elbers’ kandidatuur onderuit was gehaald omwille van ‘foute’ meningen in plaats van te kijken naar zijn capaciteiten en ervaring. Toch bleek dit weekend al duidelijk dat vooral Open Vld er alles aan zou doen om de kandidatuur van Elbers tegen te houden. Daartoe stuurde Somers zelfs Open Vld-burgemeester Kenneth Taylor het veld in om aan te kondigden dat zijn kandidatuur door de raad van bestuur zou geweigerd worden.

Dimitri Hoegaerts: “Qua artistieke talenten kom ik niet tot aan de enkels van Jef Elbers”

Tom Van Grieken, die publiek erkende dat bepaalde uitspraken van Elbers niet door de beugel konden, besefte dat het sop de kool niet waard was en komt nu snel met een sterke inhoudelijke kandidaat die onbesproken is. En zo komt Dimitri Hoegaerts, door partijgenoot Chris Janssens omschreven als een man met “bestuurservaring inzake het vast­leggen van algemene strategie, meerjarenplannen en doelstellingen van een (semi-)openbare instelling” , in de schijnwerpers.

Hoegaerts is als ex-bestuurder bij de VRT ook bekend met de werking van het VAF. Hij is intussen ook voorgedragen als bestuurder bij het Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond in Amsterdam. De Vlaamse regering heeft woensdag dan ook weinig andere keuze dan zijn kandidatuur te bekrachtigen tijdens een digitale ministerraad.

Daarna kan de nieuwe raad van bestuur van het VAF in principe woensdagavond al voor het eerst samenkomen. Voor Hoegaerts, die zichzelf een trouwe partijsoldaat noemt, is het evenwel een mooie kans. “Ik kijk er naar uit om vanuit de raad van bestuur van het VAF goed samen te werken met de andere bestuurders en de leden van de algemene vergadering om de Vlaamse audiovisuele sector te promoten en te steunen.”

Toch benadrukt Hoegaerts dat de oorspronkelijke keuze voor Elbers inhoudelijk goed overwogen was: “Ik hoop mijn steentje te kunnen bijdragen aan de goede werking van het VAF. Natuurlijk ben ik geen Jef Elbers. Ik kom qua artistieke talenten niet tot aan de enkels van Jef. Maar ik hoop met mijn ervaring wel een meerwaarde te betekenen voor de raad van bestuur op andere vlakken.

Foto: Jef Elbers (Bron: YouTube)

“We moeten niet toegeven aan een ‘cancel culture’ in Vlaanderen”

Hoegaerts ligt er niet van wakker dat hij ‘slechts’ tweede keuze was. “Zelfs al was ik mogelijk pas derde of vierde keuze, ik heb het rechtstreekse verzoek van Chris Janssens om in de raad van bestuur van het VAF te gaan zetelen met overtuiging aanvaard. Deels omdat ik een trouwe partijsoldaat ben, maar vooral omdat de materie me sterk interesseert.”

Op de vraag hoe Hoegaerts staat tegenover het feit dat zijn partij Elbers’ kandidatuur noodgedwongen moest terugtrekken, antwoordt hij diplomatisch: “De partij heeft, in samenspraak met Jef Elbers overigens, de juiste beslissing genomen. Ik vind niet dat we moeten toegeven aan een ‘cancel culture’ in Vlaanderen. Maar nu de beslissing is genomen, is het tijd om de rust te laten weerkeren en in alle sereniteit aan het werk te gaan.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen