Ellen Samyn (VB): "Vlaams OCMW misbruikte COVID-steun om coronaboetes van vluchtelingen te betalen"

Foto: PhotoNews. Ellen Samyn (VB): "Vlaams OCMW misbruikte COVID-steun om coronaboetes van vluchtelingen te betalen"

Uncategorized

Ellen Samyn (VB): “Vlaams OCMW misbruikte COVID-steun om coronaboetes van vluchtelingen te betalen”

Kristof Luypaert

Vlaams Belang Kamerlid Ellen Samyn beschikt over informatie waaruit blijkt dat minstens één Vlaams OCMW de extra COVID-steun die aan OCMW’s is verstrekt gebruikte om een coronaboete van een vluchteling te betalen. “Uitgerekend boetes wegens het overtreden van COVID-maatregelen”, zegt Kamerlid Ellen Samyn. “Terwijl dit “COVID-fonds” bedoeld is om personen te helpen die zich in een moeilijke sociale situatie bevinden en ten gevolge van de coronacrisis een deel van hun inkomen of koopkracht hebben verloren.”

Volgens Samyn wordt de extra COVID-steun van de overheid aan de OCMW’s niet altijd gebruikt waarvoor die bedoeld is. Met name het verlenen van financiële steun aan kwetsbare personen.

“Zo hebben we weet van een Vlaams OCMW dat deze steun heeft aangewend om een coronaboete mee te betalen”, zegt Samyn. Vlaams Belang wijst erop dat zulks gebeurde onder de vorm van een niet terugvorderbare steun. En bovendien met gelden van de door de federale overheid voorziene COVID-19-premie, categorie 6 (het verlenen van hulp bij onbetaalde facturen).

“COVID-steun gebruiken om coronaboetes te betalen. Veel gekker kan het niet worden”

“De programmatorische federale overheidsdienst Maatschappelijke Integratie is hier inmiddels van op de hoogte gesteld en zou overigens al goedkeuring hebben gegeven voor deze zogenaamde steunaanvraag”, vervolgt Samyn.

Dat een OCMW coronaboetes gelijkstelt met onbetaalde facturen ruikt volgens Samyn naar “misbruik van steunmaatregelen”. Daarom stelde ze aan minister van Armoedebestrijding Karine Lalieux (PS) een aantal vragen. Het antwoord van minister Lalieux op de vraag van Samyn danste echter rond de hete brij heen.

“Enerzijds moeten OCMW’s de mensen zo goed mogelijk helpen, om te voorkomen dat ze in een nog moeilijkere situatie terechtkomen. Anderzijds maakt ze zich ervan af door te stellen dat OCMW’s moeten bepalen wat de noden van de mensen zijn. Maar concrete antwoorden op mijn vragen kreeg ik niet”, klinkt het bij Samyn.

“Terwijl duizenden hardwerkende Vlamingen door de coronacrisis dreigen failliet te gaan, zijn er dus kennelijk OCMW’s die met ons belastinggeld de boetes betalen van vluchtelingen die de coronaregels aan de laars lappen, besluit Samyn. Het Vlaams Belang Kamerlid roept de minister op een schrijven naar de OCMW’s te richten waarin ze duidelijk aangeeft dat het zogenaamde ‘corona-hulpfonds’ daar niet voor dient.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

1 gedachte over “Ellen Samyn (VB): “Vlaams OCMW misbruikte COVID-steun om coronaboetes van vluchtelingen te betalen””

Plaats een reactie

Delen