Facebook en Australië waren het oneens over de nieuwe wetgeving. Foto Shutterstock.

Facebook en Australië waren het oneens over de nieuwe wetgeving. Foto Shutterstock.

Uncategorized

Facebook plooit voor Australische regering: akkoord bereikt met nieuwsgroepen

Ruben Notteboom

Facebook plooit voor de eisen van de Australische regering en de nieuwe wetgeving omtrent de verspreiding van nieuws. Eerder werd bekend dat Facebook zou moeten betalen om nieuws te verspreiden op het platform, maar dat zag het bedrijf niet zitten. Google kwam tot een deal met Australische nieuwsgroepen, conform met de nieuwe Australische wetgeving. Facebook had eerst andere plannen.

Eerst blokkeerde Facebook gewoon alle nieuwscontent uit protest. Daarvoor werd eerst een pop-up getoond waarin Facebook klaagde over de nieuwe wetgeving. Australië wilde echter niet plooien voor de eisen van Facebook. “Australië bepaalt wat er in Australië gebeurt,” klonk het. De overheid wilde namelijk niet dat een groot technologiebedrijf de legislatieve macht onder druk zet om zo de wetgeving te beïnvloeden.

Facebook zal gewoon betalen zoals de wetgeving het voorschrijft

Facebook ondertekende nu toch een deal met het Australische mediabedrijf News Corp, het mediaconglomeraat van Rupert Murdoch. Het socialemediabedrijf zal nu dus toch, conform met de Australische wetgeving, betalen om nieuws van de Australische media te verspreiden. Nine Entertainment zou ook al een deal hebben gesloten volgens VRT, hoewel dat nog niet officieel bevestigd is.

De clash tussen Facebook en de Australische overheid was vooral interessant om te zien hoever de invloed van bigtechbedrijven kan gaan. Dit jaar hebben grote bedrijven zoals Facebook en Twitter al zeer vergaande invloed laten zien, bijvoorbeeld toen Donald Trump werd geblokkeerd op Twitter. Facebook wilde nu zelfs een stap verder gaan en druk uitoefenen op het Australische legislatieve orgaan om de wetgeving te beïnvloeden. Had de Australische overheid hierop ingegaan, zou dit mogelijk een gevaarlijk precedent hebben veroorzaakt waardoor bedrijven sneller tegen de politiek zouden ingaan om hun wil af te dwingen.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen