Illustratieve foto Shutterstock.

Illustratieve foto Shutterstock.

Uncategorized

Federale politie voert gecoördineerde actie uit in het drugsmilieu

Simon Segers

Deze ochtend zijn meer dan 1.500 agenten uitgerukt om huiszoekingen en arrestaties in het drugsmilieu uit te voeren. De actie werd op poten gezet nadat de politie er in geslaagd was een belangrijk communicatienetwerk bloot te leggen.

De meerderheid van de invallen gebeurde in Antwerpen, in sommige gevallen ondersteund door speciale eenheden. Het federaal parket heeft nog niet gecommuniceerd wat de exacte resultaten zijn, maar er is sprake van “veel arrestaties”. De speurders zochten niet alleen naar dealers, maar ook naar witwassers, informanten en andere personen die de netwerken ondersteunen.

Sky ECC

Eind vorig jaar slaagden de politie in het kraken van ‘Sky ECC’. Dit bedrijf biedt een kostelijke applicatie aan die geïnstalleerd wordt op smartphones en toelaat om discreet tekstberichten te versturen en ontvangen. Berichten verwijderen zich snel en camera, microfoon en GPS zijn niet aanwezig op deze toestellen. Gebruikers kunnen ook een ‘panic’-wachtwoord invoeren waarmee ze alle data meteen verwijderen. Sky bezit eigen servers en loofde 1 miljoen euro beloning aan eenieder wie de dienst kon kraken.

Hoewel Sky aangeeft dat hun dienstverlening focust op privacy, bestaat de meerderheid van hun gebruikers uit criminelen. In 2020 werd de vergelijkbare dienst Encrochat gekraakt. Speurders van de Franse en Nederlandse recherche hebben toen samengewerkt om meer dan honderd verdachten op te pakken. Hierbij rolden de speurders verschillende crystal meth laboratoria op en ze namen ook 8.000 kilogram cocaïne in beslag. In het Antwerps drugsmilieu bleek de overstap naar Sky reeds gemaakt, zodat zij tot nu gespaard bleven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen