Meghan Markle en Prins Harry (Shutterstock)

Meghan Markle en Prins Harry (Shutterstock)

Uncategorized

Harry en Meghan beschuldigen Brits koningshuis van racisme

Simon Segers

In een interview met Oprah Winfrey verklaarden prins Harry en Meghan Markle dat een lid van de koninklijke familie zorgen uitte over de huidskleur van hun ongeboren zoon. Het koppel getuigt over de problemen die zij ervaarden en die uiteindelijk geleid hebben tot hun breuk met de kroon.

Begin vorig jaar namen Harry en Meghan afstand van het Britse koningshuis en verhuisde het gezin naar Californië. Meghan Markle heeft een zwarte moeder en een blanke vader. Het koppel verklaart dat een niet nader genoemd lid van de koninklijke familie met Harry zou gesproken hebben, om zorgen te uit over de gemengde afkomst van hun zoontje, Archie. Naar eigen zeggen zou dit de reden zijn waarom Archie de titel van prins geweigerd werd, nog voor zijn geboorte.

Parallellen met Diana

Harry en Meghan trekken de parallel met prinses Diana, Harry’s moeder die in 1997 verongelukte. ‘Lady Di’ was een progressieve figuur in het conservatieve Britse koningshuis. De prinses stond bekend om haar losheid met de strikte regels van het hof. Als klap op de vuurpijl scheidde ze in 1996 ook van prins Charles na jaren apart te hebben geleefd. Toen Diana verongelukte in Parijs na een achtervolging door de pers was het publiek zeer aangedaan, ook door de lauwe reactie van het koningshuis. Harry vreesde dat “de geschiedenis zich zou kunnen herhalen”.

Ondanks de negatieve toon uitte Meghan zich positief over koningin Elizabeth. “Ik genoot altijd van haar gezelschap”, zegt Meghan. Ze was altijd heel warm en uitnodigend.” Harry bevestigt dat hij veel respect heeft voor zijn grootmoeder. “Elizabeth moet het koningshuis als instituut beschermen”, klinkt het. “De kroon gaat voor, desnoods ten koste van de eigen familieleden. Met die opvatting is zij groot geworden: ‘Wij, royals, staan boven het gekrakeel. Wij brengen orde.’ Maar zij zijn zelf ook maar pionnen in dat spel, zelfs de koningin. Of beter: zij is de koningin in het schaakspel, maar ze blijft een schaakstuk.”

Het interview is vanavond te zien op één om 21u20.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Simon heeft een brede interesse voor politiek en cultuur. Hij is ook gepassioneerd door wetenschap en luchtvaart.

Plaats een reactie

Delen