Navalny tijdens zijn proces. Foto Photonews. © Anatoliy Zhdanov/Polaris/Photo News

Navalny tijdens zijn proces. Foto Photonews. © Anatoliy Zhdanov/Polaris/Photo News

Uncategorized

Navalny zou overgebracht zijn naar IK-2 in Pakrov

Ruben Notteboom

De advocaten van Navalny zijn niet zeker waar hij zich nu bevindt. Hij werd eind februari plots en zonder waarschuwing overgebracht naar een andere gevangenis. Toen beweerde een advocaat van Navalny zelfs dat hij “mogelijk naar een strafkamp is gebracht”. Het Russisch persagentschap Tass beweert dat Navalny in IK-2 in Pakrov zou zitten volgens een overheidsbron.

Navalny werd vorig jaar vergiftigd en belandde in een Duits ziekenhuis. Eenmaal genezen, wilde hij terugkeren naar Rusland. Dat zou echter niet zo makkelijk blijken. In 2014 werd hij namelijk veroordeeld in een corruptiezaak die volgens hem volledig in scène was gezet. Navalny blijft volhouden dat het bewijs tegen hem nep was. Hij kreeg toch een voorwaardelijke celstraf van 3,5 jaar en moest zich regelmatig melden bij de Russische Penitentiaire Dienst.

IK-2 in Pakrov

Door zijn vergiftiging lukte dat echter niet waardoor hij zijn voorwaarden door overmacht brak. “Kom terug naar Rusland en je wordt onmiddellijk gearresteerd,” klonk het. En zo geschiedde het. Bij aankomst in Moskou werd Navalny onmiddellijk aangehouden. Hij verscheen voor de rechter waar hij te horen kreeg dat hij zijn celstraf effectief moest uitzitten. Omdat hij al een jaar huisarrest had gekregen, moest hij van de 3,5 jaar nog 2,5 uitzitten.

De vraag rijst nu waar Navalny momenteel opgesloten zit. In Rusland is het normaal dat er niet gecorrespondeerd wordt over gevangenentransfers. Volgens het Russische staatspersbureau Tass zit Navalny momenteel in Pakrov, in een strafkolonie genaamd IK-2. Zijn advocaten, net als de bron van Tass, bevestigen dat hij niet meer in Koltsjoegino zit, waardoor de eerdere berichtgeving over zijn plotselinge transfer ook bevestigd is nu. De strafkolonie IK-2 is niet onbekend. Andere oppositieleden Konstantin Kotov en Dmitry Demoeshkin hebben ook hun tijd uitgezeten in IK-2.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Ruben Notteboom (°1998, Eeklo) is afgestudeerd als master tolk aan de Universiteit Gent en zit momenteel in zijn tweede master Internationale Betrekkingen en Diplomatie aan de Universiteit Antwerpen.

Plaats een reactie

Delen