Nieuw spoor naar Bende van Nijvel? Machinegeweer in beslag genomen bij West-Vlaams bedrijf

Foto: PhotoNews. Nieuw spoor naar Bende van Nijvel? Machinegeweer in beslag genomen bij West-Vlaams bedrijf

Uncategorized

Nieuw spoor naar Bende van Nijvel? Machinegeweer in beslag genomen bij West-Vlaams bedrijf

Kristof Luypaert

Er is een nieuw spoor in het onderzoek naar de Bende van Nijvel. Bij een West-Vlaamse firma namen onderzoekers een ­ingram-machinepistool in beslag. Zo’n wapen is destijds gebruikt bij de dodelijke raids. Ook het federaal parket bevestigt de informatie en zegt naar álle wapens van die fabrikant op zoek te zijn die in 1985 in België waren. Dat meldt Het Nieuwsblad.

De West-Vlaamse firma levert wapens en speciale effecten aan film­bedrijven. Speurders kwamen te weten dat het bedrijf ook beschikte over een Ingram machine­geweer. Dat wapen lijkt op het meer bekende UZI machinegeweer, van Israëlische makelijk, dat destijds gebruikt werd door rijkswacht en politiediensten.

De zogenaamde ‘Killer’ zou zo’n wapen gebruikt hebben bij de dodelijk overval in Aalst, maar ook bij de overvallen in Overijse en Eigenbrakel. Het machinegeweer is in beslag genomen voor ballistisch onderzoek. Dat zal nagaan of dat type wapen mogelijk gebruikt kan zijn door de Bende van ­Nijvel.

“Er is bij de overvallen van de Bende zeker één ingram gebruikt”, bevestigt woordvoerder Van Duyse, van het ­federaal parket. De inbeslagname in West-Vlaanderen staat niet ­alleen. Ook elders gaat het parket op zoek naar het zeldzame machinepistool.”

Mogelijk een belangrijke stap in het onderzoek

Het West-Vlaamse bedrijf gaat er alvast van uit dat het wapen niet gebruikt is bij de overvallen en benadrukt dat het niets te maken heeft met de Bende van Nijvel. Het verwacht dan ook het wapen na onderzoek terug te krijgen.

Volgens David Van de Steen, die zijn ouders en zus verloor bij de overval in Aalst en daarbij zelf zwaargewond raakte kan het mogelijk een belangrijke stap zijn. “Tot op vandaag is nog geen enkel wapen terug­gevonden dat gebruikt is voor de overval in Aalst.”

De Ingram-machinegeweren zijn relatief zeldzame wapens en zijn nooit in grote aantallen verkocht in ons land. De vondst bij het West-Vlaamse bedrijf is dus een interessant spoor om verder te onderzoeken en kan mogelijk het onderzoek naar de bende een nieuwe impuls geven.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen