Omstreden Karel Pinxten niet langer Open Vld-lid

Ex-minister Karel Pinxten. Foto Photonews.

Uncategorized

Omstreden Karel Pinxten niet langer Open Vld-lid

Wijnand Meeus

Voormalig federaal minister van Defensie in de jaren ’90 Karel Pinxten is niet langer lid van Open Vld. De man kwam niet lang geleden in opspraak wegens een onderzoek waarin bleek dat er gesjoemeld werd in de Europese Rekenkamer. Voorzitter van Open Vld Egbert Lachaert laat in VTM Nieuws weten dat het lidmaatschap van Pinxten ‘in onderling overleg’ werd stopgezet.

In 2018 kwam aan het licht dat de EU-functionaris in de Rekenkamer jarenlang een frauduleus leven leidde met Europees geld. Pinxten zou zeer los omgesprongen zijn met de scheiding tussen professionele en privé-uitgaven. Zo reisde hij naar eigen zeggen voor professionele redenen naar Cuba met zijn vrouw, terwijl het enige doel toerisme was. Voor deze activiteiten moest hij zich enkele maanden geleden dan ook verantwoorden voor het Europees Hof van Justitie. In totaal zou hij ongeveer misbruik hebben gemaakt van zo’n 500.000 euro.

Volgens de Rekenkamer zou Pinxten echter niet alleen aan financieel misbruik hebben begaan. Daarnaast zou hij ook verzekeringsfraude hebben gepleegd en zou hij een handelsvennootschap beheerd hebben en aan politiek gedaan hebben, ook al was hem dat als auditeur bij de Rekenkamer verboden. Karel Pinxten was voormalig actief lid van de CVP. Maar nam in 1999 ontslag als minister van Landbouw na het Dioxineschandaal. In 2002 stapte hij dan over naar Open Vld.

Maar ook daar is hij ondertussen geen lid meer vertelt Egbert Lachaert in VTM Nieuws. “Karel Pinxten is al vijftien jaar geen mandataris meer voor mijn partij, dus ik heb er niet zo vaak contact mee”, klonk het. “Naar aanleiding van de persartikels, is het lidmaatschap in onderling akkoord beëindigd.”

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

1 gedachte over “Omstreden Karel Pinxten niet langer Open Vld-lid”

  1. “In onderling overleg” …
    Blijkbaar is men bij VLD als de dood om iemand om reden van gesjoemel per kerende uit de partij te zetten. En dat roept natuurlijk vragen op omtrent de integriteit van het clubje.
    Één troost hebben ze wel : ze kunnen dit schavotje op zijn minst al delen met de PS.

Plaats een reactie

Delen