Onderzoeksrechter Annemie Serlippens houdt eer aan zichzelf na wrakingsverzoek advocaten Van Langenhove

Foto: Dries Van Langenhove (L), Annemie Serlippens (R).Facebook/PhotoNews. Onderzoeksrechter Annemie Serlippens houdt eer aan zichzelf na wrakingsverzoek advocaten Van Langenhove

Binnenland politiek

Onderzoeksrechter Annemie Serlippens stapt zelf op na wrakingsverzoek advocaten Van Langenhove

Kristof Luypaert

Onderzoeksrechter Annemie Serlippens stapt op na het wrakingsverzoek dat was ingediend door de advocaat van Kamerlid Dries Van Langenhove. Zijn advocaten hadden in het verzoekschrift meerdere tweets aangehaald die door Serlippens geliket en geretweet zijn. Dat bevestigt de ondervoorzitter van de rechtbank van eerste aanleg in Gent.

Eén daarvan was een Tweet ‘Van Theo’s en Driezen’ dat Stijn De Paepe maakte voor De Morgen, waarin hij schreef “waar ranzig normaal wordt, fascistisch banaal wordt”. Ook PAL NWS onthulde deze week nog een tiental andere tweets die door de onderzoeksrechter geliket zijn.

De onderzoeksrechter die het onderzoek voerde naar Van Langenhove en Schild en Vrienden sloot het gerechtelijk onderzoek naar Van Langenhove af op 25 november 2020 waarna het parket een eindvordering indiende. Intussen is ook de vraag tot de opheffing van de parlementaire onschendbaarheid van Van Langenhove in de Kamer besproken.

Serlippens had wettelijk gezien twee dagen om zelf eventueel een stap terug te zetten. Als ze dat deed zou het Gentse hof van beroep zich moeten uitspreken over het wrakingsverzoek. Enkele weken terug was Serlippens al eens het voorwerp van een wrakingsverzoek. Dat was in de zaak Optima waar de advocaat van verdachte Jeroen Piqueur haar gewraakt had. Toen hield Serlippens voet bij stuk, maar werd ze alsnog van de zaak gehaald.

De onderzoeksrechter besliste nu om de eer aan zichzelf te houden. Ook een eerdere beslissing van de onderzoeksrechter zorgde al voor verbazing. Dat was toen Serlippens Van Langenhove een bezoek liet brengen aan Kazerne Dossin.

Welke impact dit zal hebben op de timing van het geplande proces tegen Van Langenhove is voorlopig onduidelijk.

Lees hier het artikel dat we eerder schreven

https://redactie.palnws.be/2021/03/van-langenhove-wraakt-partijdige-onderzoeksrechter-dit-zijn-de-verwijderde-tweets-van-annemie-serlippens/

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen