Ook Antwerpse advocaten opgepakt na grootschalige drugsoperatie Sky

Foto: Links Sahil M./Rechts Federaal Procureur Frederic De Leeuw. LinkedIn/PhotoNews. Ook Antwerpse advocaten opgepakt na grootschalige drugsoperatie Sky

Uncategorized

Ook Antwerpse advocaten opgepakt na grootschalige drugsoperatie Sky

Kristof Luypaert

Gisteren vonden 200 huiszoekingen plaats. De politie pakte bij een grootschalige operatie Sky, gericht tegen de drugsmaffia 48 personen op. In totaal zijn minstens 17 ton cocaïne onderschept en namen de politiediensten een bedrag van 1,2 miljoen euro cash in beslag. Dat deelde Federaal Procureur Frederic De Leeuw mee tijdens een persconferentie. Bij operatie Sky zijn ook twee advocaten opgepakt uit Antwerpen. Het betreft Sahil M. en Jawad H. Ook zij maakten gebruik van de Sky ECC-telefoons. Sahil M. is dinsdag aangehouden. Jawad H is vanmorgen voorgeleid. Hoewel beiden onschuldig pleiten gaat het parket uit dat ook zij de twee advocaten deel uitmaken van een criminele organisatie.

De politie kon dankzij het breken van de encryptie van de de Sky ECC-cryptofoon, het geliefkoosd communicatiemiddel van de drugsmaffia 1 miljard berichten onderscheppen. Daarin trof men een schat van informatie aan. De telefoons zijn wereldwijd in gebruik in het misdaadmilieu, maar een groot deel van de gebruikers bevindt zich in Nederland en België en meer bepaald in het Antwerpse havengebied.

Gisteren kondigde het Federaal Parket bij monde van Federaal Procureur Frederic De Leeuw al aan dat dit een nooit geziene operatie is die het drugsmilieu een zware klap heeft toegebracht. In Terzake toonde ook Antwerps burgemeester Bart De Wever zich uiterst tevreden en feliciteerde de politiediensten. De Wever die in Antwerpen een politieke erezaak gemaakt heeft van de ‘war on drugs’ triomfeert maar vreest dat er te weinig capaciteit is om de informatie maximaal uit te buiten.

Beide advocaten die het gerecht verdenkt van betrokkenheid houden hun onschuld staande. Van Sahil M. was geweten dat hij in het bezit was van zo’n telefoon. Naar eigen zeggen was dat vooral ”om te kunnen communiceren” met zijn cliënten en kunnen daar geen conclusies aan verbonden worden. Mogelijk beschikt het gerecht wel over bezwarende communicaties.

Sahil M. en Jawad H. werkten samen bij Pol Vandemeulebroucke

De twee verdachte advocaten werkten beiden ooit samen voor het kantoor van een andere Antwerpse strafpleiter Pol Vandemeulebroucke. Die laatste is recent in eerste aanleg veroordeeld tot een celstraf van 18 maanden wegens lidmaatschap van een criminele organisatie. Vandemeulebroucke ging in beroep tegen die veroordeling. Hij verklaarde gisteren aan de media dat er in zijn kantoor geen huiszoeking had plaatsgevonden. Hij ontkent betrokken te zijn bij het Sky-onderzoek.

De website van Sahil M. staat momenteel offline.

Vandemeulebroucke trad in het verleden onder meer op als advocaat voor onder anderen Hans Van Themsche, Danny Vanhamel en ook van de beruchte broers Aquino toen ze zich moest verantwoorden voor een gigantische cocaïnesmokkel. “Hij staat bekend als een van de strafste advocaten in drugszaken. Eentje die ook nog eens grondig in de dossiers durft te snuffelen op zoek naar procedurefouten”, zo omschreef een krant hem nog in november 2020.

Sahil M. startte zijn carrière op het kantoor van Vandemeulebroucke waar hij tot twee jaar geleden ook werkte. Ook hij verdedigde de voorbije maanden diverse verdachten in drugszaken.

Sahil M. was advocaat van Yannick W. die tien drugstransporten zou hebben uitgevoerd

Sahil M trad in januari van dit jaar nog op als verdediger van Yannick W. die binnen het milieu bekend staat als “Flash“. Yannick W. zou een van de vermoedelijke leiders zijn van een bende waarnaar al een jaar een onderzoek loopt in Antwerpen, nadat een vrachtwagenchauffeur een container die was geselecteerd voor een douanecontrole gewoon meenam. Het netwerk zou minstens tien drugstransporten hebben uitgevoerd, telkens goed voor honderden kilo’s coke.

Jawad H. is sinds twee jaar stagiair op het kantoor van Vandemeulebroucke. Daar werkte hij ook geregeld samen met Salik M. Sinds gisteren staat de website van het advocatenkantoor van Malik offline.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Kristof Luypaert (1976) is criminoloog (UGent). Als ex-politiecommissaris en onderzoeksjournalist volgt hij de thema's justitie, politie, misdaad en criminaliteit op de voet. Ook het leven in en rond de Wetstraat kent nog weinig geheimen voor hem.

Plaats een reactie

Delen