De Russische president Vladimir Poetin - Afbeelding: Shutterstock

De Russische president Vladimir Poetin - Afbeelding: Shutterstock

Uncategorized

Poetin mogelijk nog tot 2036 aan de macht

Wijnand Meeus

Vandaag is in Rusland een wet goedgekeurd die huidig president Vladimir Poetin het recht geeft om zich nog tweemaal kandidaat te stellen voor het presidentschap. Dit betekent dat de president, die al sinds 2012 president is en daarvoor ook al tussen 1999 en 2008 president was, nog tot 2036 aan de macht kan blijven in Rusland.

De wet wordt doorgevoerd om de kieswetgeving in overeenstemming te brengen met de grondwet. Zo verklaart het Hogerhuis van het parlement. De wet volgt de uitslag van een referendum dat in 2020 werd gehouden. Oorspronkelijk was het niet mogelijk om na twee mandaten opnieuw aan de macht te komen in Rusland. En die beperking blijft ook bestaan. “Maar die geldt niet voor diegenen die de post van staatshoofd bekleedden voor de inwerkingtreding van de amendementen van de grondwet”, luidt het in de wettekst.

Op deze manier kan de 68-jarige prsident nog tot 2036 aan de macht blijven. Na het referendum noemde opposant Aleksej Navalny deze een ‘enorme leugen’. Ook ngo Golos, die gespecialiseerd is in toezicht op verkiezingen, noemde het een ongeziene aantasting van de soevereiniteit van het Russische volk. 

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen