Friese kiezers trekken naar de stembus (Photonews)

Friese kiezers trekken naar de stembus (Photonews)

Uncategorized

Problemen met poststemmen in Nederland, groot deel ongeldig

Pieter Van Berkel

Verschillende Nederlandse gemeenten ondervinden problemen met poststemmen. Dat melden Nederlandse media.

Het briefstemmen is een nieuw gegeven in Nederland. Voor de Tweede Kamerverkiezingen mogen stemgerechtigden van 70 jaar en ouder vanwege corona per brief stemmen.

7 tot 8 procent ongeldig

Meteen blijken er heel wat problemen met die nieuwigheid te op te duiken. Zo is 8,5 procent van de ingediende poststemmen in Bernheze ongeldig. In Súdwest Fryslân is dat eveneens 8,5 procent, in Gouda is 6 procent, in Enschede 4,6 procent, in Roermond 5 procent, in Bergen op Zoom 7 tot 8 procent en in Zeist 7,5 procent.

Over heel Nederland werd 7 tot 8 procent van de briefstemmen opzij gelegd. Ter vergelijking, bij normale verkiezingen is meestal slechts 0,3 procent van de stemmen ongeldig.

Een veel voorkomend probleem is dat de stempas en het stembiljet in dezelfde envelop zitten, wat niet mag. De stemtellers mogen de enveloppen niet openmaken omdat een stem geheim moet blijven. De bewuste enveloppen worden nu apart bewaard.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

1 gedachte over “Problemen met poststemmen in Nederland, groot deel ongeldig”

  1. En zoals de NOS al had aangetoond, werden er op sommige plaatsen toch de geheimhouding genegeerd en de enveloppen geopend. Net als in de VS een verdacht bedenkelijk zootje dat stemmen per brief. En het is (weeral) Links dat wilde dat er nog meer mensen per brief zouden mogen stemmen. Dat had helemaal niet toegelaten mogen worden. Dat vraagt gewoon om fraude. Het gaat hier nu over stemgerechtigden van 70+ en die zullen wellicht toch wel teveel op de “verkeerde” partij stemmen.

Plaats een reactie

Delen