Illustratief: Foto Shutterstock.

Illustratief: Foto Shutterstock.

Uncategorized

UGent-statisticus hekelt ‘kafkaiaans quarantainebeleid’

Wijnand Meeus

UGent-statisticus Joris Meys hekelt het slecht werkende quarantainebeleid in België. Volgens de academicus is dit één van de hoofdredenen dat het coronavirus niet ingedijkt geraakt. “We hollen de hele tijd achter de besmettingen aan”, zegt hij.

Volgens Meys is de kafkaiaanse puinhoop rond de quarantaines de reden waarom de infecties niet onder controle zijn. “Maar in plaats van daar deftige richtlijnen rond uit te werken, zijn we bezig met treinen en onhaalbare regeltjes voor refter en speelplaats”, schreef hij op Twitter. Daarbij haalt hij een voorbeeld uit zijn eigen omgeving aan.

(Lees verder onder de tweet)

https://twitter.com/JorisMeys/status/1374059588476137476

Bij een uitbraak op een school moesten de kinderen van een kleuterjuf op een andere school verplicht in quarantaine. De juf zelf moest wel nog verder les geven terwijl de kinderen thuis zaten. Pas toen haar kinderen positief testten, werd zij ook getest en bleek ze positief. Bijgevolg moest dan ook haar gehele klas in quarantaine, maar de ouders van die kinderen gingen dan op hun beurt wel gewoon weer naar hun werk.

Meys laat met dit voorbeeld zien dat er nog vele gaten zitten in de quarantaineregels in België. “Bij een olievlek doe je daar een ring rond, maar als er in de ring gaten zitten, gaat de olie er vlot door. Zolang je niet verplicht bent om in quarantaine te gaan als je een hoogrisicontact in het gezin hebt, wat hier het geval was, hol je de hele tijd achter de besmettingen aan. Veel besmettingsclusters zitten in bedrijven en scholen, gezinnen zijn vaak het doorgeefluik”, aldus Meys.

“Al een jaar lang zijn de regels rond quarantaine ver ontoereikend. En dat zorgt er alleen maar voor dat er wat later meer mensen in quarantaine moeten”, schreef hij verder nog op Twitter. “Zo blijf je aanmodderen tot de boel weer zo uit de hand loopt dat lockdowns op tafel komen. We doen het onszelf aan.”

https://twitter.com/JorisMeys/status/1374288598397247492

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Wijnand Meeus is een scout in hart en nieren met een grote passie voor recht. Voor PAL NWS volgt hij mee justitie en binnenlandse politiek.

Plaats een reactie

Delen