Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) (Photonews)

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) (Photonews)

Uncategorized

Weyts: “Geef leerkrachten voorrang bij vaccinaties”

Pieter Van Berkel

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) wil dat leerkrachten voorrang krijgen bij het vaccineren. Dat zegt hij in De Ochtend op Radio 1.

Woensdag werden een reeks verstrengingen in het onderwijs ingevoerd, nadat bleek dat het aantal coronabesmettingen in scholen steeg. Leerlingen vanaf het 5e en 6e leerjaar in het lager onderwijs moeten vanaf volgende week een mondmasker dragen. Leerlingen van de tweede graad secundair gaan pas na de paasvakantie terug fysiek naar school.

“We hebben snel geschakeld”, zegt Weyts. “De keuzes blijven pijnlijk. Maar als je keuzes moet maken, maak je die best zelf samen met het onderwijsveld. We vergelijken nu nog met een periode waar ook een krokusvakantie in zit en we testen ook stelselmatig meer in de scholen, maar we moeten erkennen dat de cijfers niet goed zijn. En daarom treden we op.”

Weyts hoopt dat de genomen maatregelen ervoor zullen zorgen dat de secundaire scholen toch opnieuw volledig open kunnen na de paasvakantie. “Zeg nooit nooit, maar de ambitie is wel nog altijd om binnen vijf weken de secundaire scholen volledig te openen”, klinkt het. “Daarom dat we nu ook maatregelen nemen. Maar wie weet in welke wereld we leven binnen vijf weken.”

“Voorrang”

Tegelijkertijd schaart hij zich achter het voorstel om leerkrachten voorrang te geven bij het vaccineren. “Ik sta daar volledig achter”, zegt de minister. “Ik begrijp niet dat men de keuze gemaakt heeft om alleen de politie prioritair te vaccineren. De reden die daarvoor gegeven wordt, is dat zij met veel mensen in contact komen. Ik ken geen enkele beroepsgroep die zo intensief met andere mensen in contact komt als leerkrachten. Mensen uit het kleuteronderwijs, die krijgen dagelijks spuug en wat nog meer over zich.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief




Pieter Van Berkel (°1990, Genk) is historicus en volgt de (inter)nationale politiek en 'culture wars' op de voet. Interesse in politiek, geschiedenis, filosofie en religies in al hun vormen. Sciencefictionfanaat.

Plaats een reactie

Delen