Matteo Salvini (links) en Viktor Orban (rechts)

Uncategorized

EU: nieuw rechts front in de maak?

Wannes Neukermans

Er vormt zich een nieuw rechts front in Europa. De Hongaarse en Poolse regeringspartijen gaan samenwerken met de Italiaanse Lega. Dat schrijft De Standaard.

De Hongaarse premier Viktor Orban (Fidesz), zijn Poolse compagnon Mateusz Morawiecki (PiS) en Lega-leider Matteo Salvini kwamen gisteren in Boedapest bijeen om een alliantie te bespreken tussen hun partijen. Er zijn zeker ideologische raakpunten maar vooralsnog delen de drie partijen nog geen Europese fractie.

Lega Nord is met 28 zetels de grootste partij binnen de fractie Identiteit en Democratie. Deze rechtse, eurosceptische fractie heeft ook leden zoals het Franse Rassemblement National, het Duitse AfD, maar ook het Vlaams Belang. Het Poolse PiS is de grootste partij binnen de fractie van Europese Conservatieven en Hervormers. Ook de N-VA en het Nederlandse Forum voor Democratie zijn lid van deze fractie. Na het overleg met Morawiecki en Salvini kon Orban nog geen resultaten voorleggen, maar gaf hij wel aan in mei verder te zullen praten.

Dringende zaak voor Orban

Vooral voor Viktor Orban is er geen tijd te verliezen in de zoektocht naar een nieuwe fractie. Na de breuk van Fidesz met de Europese Volkspartij (EVP) is Orban veel belangrijke posities in Brussel kwijt. Orban wordt er van beschuldigd de rechtsstaat te ontmantelen en de vrije media te beperken. Doordat Orbans partij lid was van de EVP kon hij doortastende acties tegen Hongarije lang blokkeren. Nu zou hij meer Europese inmenging vrezen.

Volgens Daniel Hegedüs, expert Centraal-Europa, ligt de finale beslissing over de alliantie bij de Polen. De PiS-fractie wantrouwt de pro-Rusland houding van Orban en vraagt zich ook af waarom ze haar leading role binnen de ECR zou opgeven. Binnen de Lega van Salvini zijn er dan weer centristische stemmen die lonken naar de EVP. Viktor Orban houdt zich sterk en beweert dat er over elk onderwerp een akkoord bereikt kan worden.

PAL Nieuwsbrief

schrijf je gratis in

Blijf op de hoogte met onze dagelijkse nieuwsbrief
Wannes Neukermans (1999) volgt de Vlaamse en nationale politiek op de voet, met een uitgesproken belangstelling voor communautaire thema's.

1 gedachte over “EU: nieuw rechts front in de maak?”

Plaats een reactie

Delen